Persberichten Stad Utrecht, 12.30 uur

Utrecht, 05-06-2006

Onder invloed
UTRECHT Na een melding van een getuige, konden agenten vrijdagavond een 50-jarige automobilist uit Bunnik aanhouden voor rijden onder invloed.

De man werd omstreeks 19.55 uur gecontroleerd op de Venuslaan en de blaastest wees uit dat hij te veel had gedronken. Na zijn aanhouding moest hij op het politiebureau ademanalyse ondergaan. De uitslag bedroeg 790 ug/l. Het rijbewijs van de man is ingevorderd en proces-verbaal is opgemaakt.

Getuigen gezocht
UTRECHT Zaterdagavond heeft een man op de Amstelstraat kinderen lastig gevallen.

Omstreeks 22.50 uur kreeg de politie de melding dat een man kinderen met sexueel getinte opmerkingen had aangesproken. De kinderen hadden geschrokken hun ouders geïnformeerd, die de politie belden. De man werd niet meer aangetroffen. Zijn signalement luidt:

Blanke man van ongeveer 25-30 jaar oud, ongeveer 1.70 meter lang, langwerpig gezicht, donkere doorlopende wenkbrauwen, kort donker stekeltjes haar. De man droeg een rode jas en verplaatste zich op een fiets.

Getuigen wordt verzocht zich te melden bij de politie van het district Marco Polo, via tel: 0900-8844.

Geweld
UTRECHT In de nacht van vrijdag op zaterdag 3 juni zijn vier mannen en een vrouw aangehouden na een melding van een vechtpartij op de Oudegracht.

Omstreeks 04.15 uur hoorde de politie dat een groep met elkaar op de vuist was gegaan. Op beelden van cameratoezicht was te zien dat over en weer klappen waren uitgedeeld en dat ook een 39-jarige vrouw uit Utrecht geweld had gebruikt. Toen agenten haar wilden aanhouden, werden zij in hun nek gesprongen door een 22-jarige man uit Utrecht. De agenten hebben hem met een nekklem onder controle moeten brengen. De man bedreigde de agenten ook. Een 21-jarige man uit Utrecht werd aangehouden voor het niet voldoen aan het bevel om zich te verwijderen nadat hij opruiende taal uitte. Tijdens zijn aanhouding was hij erg agressief en trapte hij een agent in zijn maag. Ook een 40-jarige en 27-jarige man uit Utrecht zijn aangehouden voor openlijke geweldpleging. De vrouw is met een boete voor hinderlijk gedrag weer naar huis gestuurd. De mannen zijn ingesloten.

UTRECHT Zeven personen zijn zaterdagavond op het Stationsplein aangehouden voor openlijke geweldpleging.

Omstreeks 19.30 uur kreeg de politie de melding dat bij de tramhalte aan het Stationsplein twee mannen in elkaar geslagen zou zijn door een groep andere mannen. Een aantal verdachten zouden in een stadsbus zijn gestapt en anderen zouden het winkelcentrum zijn ingelopen. In totaal werden in de omgeving op basis van een signalement vijf mannen aangehouden in de leeftijd van 18 tot 29 jaar en afkomstig uit IJsselstein, Utrecht en Amsterdam. Een 24-jarige man uit IJsselstein en een 29-jarige Utrechter zijn in verzekering gesteld. De anderen zijn weer in vrijheid gesteld.

Bij de tramhalte zagen de agenten direct al twee mannen staan, een 20-jarige inwoner van Houten en een 32-jarige man uit Arnhem, met bloed op hun gezicht. Ze waren met een steen op hun hoofd geslagen. Zij gaven toen zij op het bureau aangifte deden, zelf aan dat ze met een wapen naar de verdachten hadden gedreigd en werden daarom ook aangehouden. Op het politiebureau hebben de mannen medische zorg gekregen.
De politie onderzoekt de zaak.

UTRECHT Negen verdachten zijn zaterdagavond aangehouden na een vechtpartij op de Catharijnesingel.

Omstreeks 21.40 uur kreeg de politie de melding dat acht mannen (in de leeftijd van 18 tot 25 jaar en afkomstig uit Eindhoven, Wezep, Lelystad, Gennep, Kampen, s-Hertogenbosch en Bergeyk) bij een vechtpartij betrokken waren geweest. Agenten namen poolshoogte en troffen een groep aan. Eén van de mannen had gezichtletsel en de mannen gaven aan zojuist een opstootje te hebben gehad met andere mannen die niet meer op de plaats van de melding waren. De mannen, waarvan enkelen zich recalcitrant opstelden en agenten beledigden, zijn aangehouden voor openlijke geweldpleging. De politie heeft nog geen aangifte ontvangen van eventuele slachtoffers. Hen wordt verzocht contact op te nemen met de politie van het district Paardenveld, via 0900-8844.

UTRECHT - In een horecagelegenheid aan de Mariaplaats is in de nacht van zaterdag op zondag een vechtpartij geweest. Twee verdachten zijn aangehouden.

Omstreeks 00.05 uur kreeg de politie de melding dat een man gestompt en geslagen was door een groepje jongens die ook in de horecagelegenheid aanwezig waren. De man liep diverse kneuzingen en hoofdletsel op en heeft zich in het ziekenhuis laten behandelen. Na een kort onderzoek konden agenten twee mannen, een 19-jarige en 23-jarige Utrechter, aanhouden. Zij zijn in verzekering gesteld. Nader onderzoek is ingesteld.

UTRECHT In de nacht van zondag op maandag 5 juni zijn twee verdachten van mishandeling aangehouden.

Omstreeks 02.20 uur kreeg de politie de melding dat een steek- danwel vechtpartij was geweest in of bij een horecagelegenheid aan de Amsterdamsestraatweg. Een 33-jarige man uit Utrecht was met een mes in zijn hoofd gestoken en inmiddels op eigen gelegenheid naar het ziekenhuis gegaan. Zijn wond kon gehecht worden en de man kon daarna weer naar huis. Bij de horecagelenheid trof de politie een 14-jarige jongen uit Utrecht en een 28-jarige man uit Opdijk aan, die vermoedelijk bij de steekpartij betrokken waren geweest. Zij zijn aangehouden en voor verhoor ingesloten. De politie onderzoekt de zaak.

Aanhoudingen na baldadigheid
UTRECHT In de vroege morgen van zaterdag 3 juni kreeg de politie de melding dat jongeren zich hinderlijk gedroegen op het Achter Clarenburg. Agenten namen omstreeks 05.30 uur poolshoogte en zagen dat enkele jongeren banden van fietsen leeg hadden laten lopen. De agenten vertelden de jongeren dat zij de ventielen terug moesten plaatsen, maar tijdens het gesprek stelde een 19-jarige inwoner van Tricht zich recalcitrant op. Hij en twee leeftijdgenoten kregen een bekeuring voor baldadigheid. Een vierde man, een 18-jarige inwoner van Tiel, vertoonde eveneens provocerend gedrag. De agenten maakten meerdere malen duidelijk dat de groep zich moest verwijderen. Hieraan gaf met name de 18-jarige Tielenaar geen gehoor, hetgeen ontaarde in duw- en trekwerk met de agent. De 19-jarige man uit Tricht nam het voor zijn vriend op en beledigde de agenten. Beide mannen zijn aangehouden.

Auto-inbrekertje aangehouden
UTRECHT Een 13-jarig meisje uit Utrecht is zaterdag aangehouden nadat zij betrapt werd op het inbreken in een auto.

Omstreeks 19.45 uur zag een beveiligingsmedewerker dat er in een auto die geparkeerd stond op een parkeerterrein aan de Paranadreef was ingebroken. Hij hield het meisje aan en droeg haar over aan de politie. Het meisje bekende de diefstal van een frontje van een autoradio. Haar ouders zijn in kennis gesteld en met hen zal naar een passende straf worden gekeken.

Verkeersongevallen
UTRECHT Op de Langerakbaan is zaterdagavond 3 juni een motorrijder ernstig gewond geraakt nadat hij tegen een bushokje was aangereden.

Omstreeks 20.25 uur kreeg de politie de melding dat een motorrijder, een 45-jarige Utrechter, op de grond lag nadat hij tegen een bushokje was aangereden. De man was kort daar voor door nog onbekende oorzaak de macht over het stuur verloren. Met diverse botbreuken en inwendig letsel is de man per ambulance naar het UMC in Utrecht vervoerd. Omdat de man sterk naar alcohol rook, is in het ziekenhuis bloed van hem afgenomen. De politie doet onderzoek naar de exacte toedracht van het ongeval.

UTRECHT Op de Burgemeester Norbruislaan zijn zaterdag 3 juni drie personen gewond geraakt bij een verkeersongeval.

Om 18.00 kregen de hulpdiensten de melding dat een ongeval had plaatsgevonden met een personenauto en een trike. Ter plekke zagen agenten dat de bestuurder van een trike, een 55-jarige man uit Bunschoten-Spakenburg, op zijn rug lag. Zijn toestand is onbekend.

De personenauto lag op zijn kop en de inzittenden werden uit de auto bevrijd. Waarschijnlijk heeft de automobilist, een 75-jarige man uit Utrecht, de bestuurder van de trike over het hoofd gezien toen deze over de Burgemeester Norbruislaan reed. De automobilist kwam aanrijden vanaf de Bazelstraat en verleende geen voorrang aan de 55-jarige man. De 75-jarige man is per ambulance met ribletsel naar het Oudenrijnziekenhuis vervoerd. Een 72-jarige vrouw uit Maarssen die bij de man in de auto zat, is met een hersenschudding ter controle ook naar het ziekenhuis vervoerd. Zij kon daarna het ziekenhuis weer verlaten. De toestand van de 75-jarige man is onbekend. De toedracht van het ongeval wordt onderzocht.

(Brom)fietsdieven aangehouden
UTRECHT Zondag 4 juni heeft de politie een verdachte van diefstal van een scooter aangehouden.

Om 15.45 uur kreeg de politie de melding dat een getuige had gezien dat twee jongens op de Pahud de Mortangesdreef een scooter aan het stelen waren. Agenten zochten in de omgeving naar de verdachten en troffen op basis van een opgegeven signalement op de Wezerdreef één van de verdachten aan. Het betrof een 14-jarige jongen uit Utrecht. Hij is aangehouden en voor verhoor ingesloten. De bewuste scooter werd even later elders gevonden. De ouders van de jongen zijn in kennis gesteld. De zaak is in onderzoek.

UTRECHT Na een heterdaadmelding van een getuige, kon in de nacht van zondag op maandag 5 juni een 29-jarige Utrechter worden aangehouden voor fietsendiefstal.
Na de melding om ongeveer 00.05 uur zagen agenten de verdachte op de Lange Smeestraat rijden. Hij is aangehouden en ingesloten voor verhoor.

Beledigen en vernielen
UTRECHT - Twee mannen zijn vrijdagmorgen 2 juni aangehouden voor het vernielen van een fiets en het beledigen van agenten.

Omstreeks 06.15 uur zagen surveillerende agenten dat een man, een 29-jarige inwoner van Utrecht, vanaf de Potterstraat een fiets in de gracht gooide. Agenten wilden hem aanhouden, maar een 28-jarige vriend van de man (eveneens uit Utrecht) vond het nodig om zich met de aanhouding te bemoeien. Hij beledigde de agenten. Beide mannen werden aangehouden en kregen een boete voor hun gedrag.

Aanhoudingen na vuurwapenincident
UTRECHT Na een melding dat op de Rooseveltlaan een man met een vuurwapen liep, heeft de politie verschillende aanhoudingen verricht. Vier verdachten zitten nog vast. Niemand raakte gewond.

Zondagmorgen omstreeks 05.10 uur kreeg de politie de melding dat een man met een vuurwapen op de Rooseveltlaan liep. Agenten gingen ter plaatse en zagen ter hoogte van de Afrikalaan twee mannen op een grasveld lopen, een 34- en een 36-jarige man uit Utrecht. Eerstgenoemde hield een vuurwapen vast. De agenten konden de mannen direct aanhouden en zagen zich daarvoor genoodzaakt om met hun dienstwapen te dreigen.

Gelijktijdig kwam informatie binnen dat er bij een woning aan de Rooseveltlaan daadwerkelijk was geschoten. Bij de woning trof de politie de bewoners (een man en een vrouw) en twee kinderen aan. Een 37-jarige kennis van de bewoners bevond zich nog in de woning. Allen werden meegenomen naar het politiebureau. Korte tijd later meldden een 17- en 18-jarige jongen uit Utrecht zich aan het politiebureau Marco Polo met informatie over de schietpartij. Omdat zij mogelijk betrokken waren geweest bij het incident, werden ook zij verhoord over de schietpartij. De 17- en 18-jarige jongen, de kinderen en de 37-jarige vrouw zijn inmiddels verhoord en weer in vrijheid gesteld. De bewoners zijn ingesloten.

Vermoedelijk ligt een zakelijk conflict ten grondslag aan de schietpartij. De politie heeft de straat enige tijd afgezet en ter plekke onderzoek verricht. Het onderzoek wordt voortgezet.

Aangehouden zonder vuurwapen
UTRECHT - Een 46-jarige vrouw en een 49-jarige man uit Utrecht zijn zondag aangehouden nadat bij de politie informatie was binnengekomen dat zij een vuurwapen op zak hadden.

Omstreeks 00.30 uur kreeg de politie de melding dat een bedreiging met een vuurwapen had plaatsgevonden op de 1e Daalsedijk. Agenten stelden een onderzoek in en korte tijd later zagen zij dat de verdachte met een vrouw op de Amsterdamsestraatweg in de auto stapte en wegreed. Op de Loevenhoutsedijk lieten agenten de auto stoppen en moesten de man en de vrouw de auto uitstappen. Eén van de agenten had hierbij zijn dienstwapen op de verdachten gericht. Nader onderzoek wees uit dat de man en de vrouw geen vuurwapen hadden en dat dit ook niet in de auto lag. Zij zijn kort na hun aanhouding weer in vrijheid gesteld.

Forse bekeuringen voor onverzekerd brommen
UTRECHT- De politie signaleert tijdens de wekelijkse controles in de stad dat de laatste tijd opvallend veel scooter- en brommereigenaars onverzekerd rondrijden. Bij een controle kunnen zij rekenen op een forse boete en de inname van hun voertuig. Het Openbaar Ministerie bepaalt de boete die kan oplopen tot 220 euro.

Ieder jaar vanaf 1 mei moeten alle scooter- en brommereigenaars hun voertuig opnieuw voor een jaar verzekeren. Maar er zijn veel mensen die deze verzekering te laat aanvragen. Ook komt het voor dat bestuurders wel zijn verzekerd, maar dat zij hun nieuwe plaatje niet op hun scooter of brommer schroeven.

Als het voertuig niet is verzekerd, neemt de politie het direct in beslag. Binnen maximaal vier weken (in gebieden buiten de stad Utrecht is deze termijn vaak korter) moet de eigenaar met een verzekeringsbewijs en het verzekeringsplaatje laten zien dat de scooter of brommer weer verzekerd is. Pas dan kan het voertuig mee met de eigenaar.

Kentekenbewijs vanaf 2007
Met ingang van 1 januari 2007 mogen brom- en snorfietsen alleen nog maar met een eigen kentekenbewijs en kentekenplaat op de openbare weg rijden. Bovenstaande situatie zal zich dan niet meer voordoen. Met de komst van de nieuwe kentekenplaat komt het verzekeringsplaatje voor brom- en snorfietsen namelijk te vervallen. De RDW controleert dan net als bij andere voertuigen of de brommer of scooter is verzekerd. Het aanvragen van een eigen kentekenbewijs is mogelijk tot en met 31 oktober 2006.

Betalen of meekomen
UTRECHT De politie van het district Utrecht noord gaat in de dagen voorafgaand aan belangrijke wedstrijden van het Wereld Kampioenschap Voetbal acties houden om onbetaalde boetes te innen. Ook bewoners die nog een straf moeten uitzitten worden thuis opgehaald.

Verschillende politiemedewerkers zullen in de wijken Pijlsweerd, Ondiep, Zuilen en Overvecht adressen bezoeken. Het kan gaan om een bekeuring voor het niet dragen van de autogordel, waarbij ook niet op aanmaningen van het justitieel incassobureau is gereageerd. Maar ook om bijvoorbeeld een winkeldief die niet op een rechtszitting is verschenen en bij verstek is veroordeeld tot hechtenis. In totaal gaat het om 1000 dagen hechtenis of 66.000 euro aan boetes.

Natuurlijk kunnen mensen dit voor zijn door zichzelf te melden aan het politiebureau aan de Kaap Hoorndreef in Utrecht.