Politie Zaanstreek-waterland

Nieuwsberichten Pinksterweekeinde 2006

Zaanstreek-Waterland, 05-06-2006

Rumoerige Luilaknacht

De politie kreeg tijdens de luilakviering uit de hele regio talloze klachten van inwoners over geluidsoverlast, het lopen van jeugd over auto's, containers en prullebakken die in brand werden gestoken, ramen van scholen die werden ingegooid, bushokjes die werden vernield en auto's en ramen die werden besmeurd. Ook waren er diverse klachten over het bekogelen van huizen met eieren. Na twaalf uur 's nachts kwam er gemiddeld elke één á twee minuten een melding bij de politie binnen. Op verschillende plekken bleven buurtbewoners wakker om de boel in de gaten te houden.

In Zaanstreek-Noord hield de politie vrijdagavond een gezamenlijke briefing voor politie, brandweer en gemeente. In het gebied was sprake van 31 brandstapels. De politie surveilleerde op de fiets, motor en met auto's in het gebied. Het zichtbaar aanwezig zijn en gesprekjes aan te knopen met mensen, had duidelijk een preventieve werking. Daarnaast was de politie ook in burger aanwezig. In Koog aan de Zaan hield een 41-jarige man uit Zaandijk een 16-jarige Zaandammer aangehouden wegens vernieling van auto's. De man fietste over de kruising van de Lagedijk met de Boschjesstraat toen hij in de laatstgenoemde straat een jongen over geparkeerde auto's zag lopen. De man hield de jongen aan en waarschuwde de politie. Na onderzoek bleek dat er over vijf auto's was gelopen, waarna bij twee van de voertuigen een grote deuk in het dak achterbleef. De jongen werd voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. In Wormer heeft de politie drie jongens wegens vernielingen aangehouden. In Zaandam kreeg een jongen een proces-verbaal omdat hij over een auto was gelopen. Het voertuig liep daarbij geen schade op. In Purmerend was het vooral rumoerig in het uitgaansgebied, met veel (dreigende) vechtpartijtjes. Daar werd een persoon aangehouden omdat hij een honkbalknuppel bij zich had, en een persoon met een vals identiteitsbewijs. In Oostzaan bleef het relatief rustig. De school de Kweekvijver werd daar door bewoners, ouders van leerlingen en personeel van school in de gaten gehouden. Ook in Broek in Waterland hielden buurtbewoners de boel in de gaten. Daar bleef de overlast beperkt door wat geluidsoverlast en vervelend gedrag van de jeugd. In Oosthuizen sneuvelde de brievenbus en een raam van het politiebureau aan De Wijzend. Daarbij raakte ook een geparkeerde auto beschadigd. In Landsmeer was de jeugd al om 19.30 uur in ruime getallen aanwezig, met name rond het winkelcentrum. In totaal werden drie aanhoudingen verricht, een voor vuurwerk, een voor samenscholing en een voor baldadigheid. Rond 04.00 uur werd het echt druk en werd de jeugd zeer vervelend. Hierbij sneuvelde een raam van een horecagelegenheid, werden bijna alle glascontainers in het dorp omgekieperd en brandden twee vuilnisbakken uit. Verder pakte de politie ongeveer 200 eieren af van de jeugd.

Rond 06.00 uur werd het weer wat rustiger in de regio.

Man aangehouden voor diefstal creditcard

Zaandam, vrijdag 2 juni 2006, 16:49 uur

De politie heeft een 30-jarige Amsterdammer aangehouden wegens diefstal van een creditcard. De verdachte liep rond in een kantoorpand aan de Ebbehout en werd aangesproken door personeel met de vraag wat hij daar te zoeken had. Toen bleek dat uit een tas van een medewerker een creditcard was verdwenen, werd de politie gewaarschuwd. De verdachte wachtte de komst van de politie echter niet af en ging ervandoor. Daarbij zou hij de medewerkers hebben bedreigd met een schaar. Kantoormedewerkers achtervolgden de verdachte naar het station Zaandam. Toen hij in een trein richting Amsterdam sprong, waarschuwden de achtervolgers de conducteur. Omdat de trein niet ging rijden, vluchtte de verdachte verder richting een hotel nabij het station met in zijn kielzog de kantoormedewerkers en medewerkers van de spoorwegpolitie. Inmiddels was ook de politie gearriveerd. In het hotel vluchtte de verdachte vervolgens een toilet in. Nadat de deur van het toilet was geforceerd kon de verdachte worden aangehouden. Hij bleek een schaar en de gestolen creditcard bij zich te hebben. De verdachte werd voor verhoor overgebracht naar het politiebureau.

Automobilist rijdt in op voetgangers

Purmerend, 3 juni 2006, 01:38 uur

Na een verkeersongeval waarbij vijf voetgangers gewond raakten, heeft de politie in de nacht van vrijdag op zaterdag een 41-jarige automobilist aangehouden. De Purmerender bleek ruim twee keer zoveel te hebben gedronken dan is toegestaan. Een groepje van vijf jongeren in de leeftijd van 16 tot 19 jaar, liep in de berm langs de Purmerenderweg toen zij van achteren werden aangereden. Vijf ambulances kwamen ter plaatse om de slachtoffers te vervoeren naar verschillende ziekenhuizen in de omgeving. Vier van hen liepen bloeduitstortingen, schaafwonden, spierpijn en pijnlijke plekken op. Het vijfde slachtoffer, een 16-jarig meisje uit Purmerend, werd met onder meer een schedelbasisfractuur opgenomen in het ziekenhuis. Medewerkers van de afdeling Verkeersondersteuning werden ingeschakeld om onderzoek te doen naar de exacte toedracht van het ongeval. De politie heeft de auto van de verdachte in beslag genomen voor technisch onderzoek en zijn rijbewijs ingevorderd. De verdachte is in verzekering gesteld.

Aanhouding na bijna-botsing met politiebikers

Zaandam, 3 juni 2006, 01:43

Nadat twee politiebikers ternauwernood een aanrijding konden voorkomen, heeft de politie een 20-jarige automobilist uit Zaandam aangehouden. De bikers stonden vanwege een overlastmelding op de Adriaan Roggestraat te praten met de buurtwacht, politiemensen in burger en een groepje jeugd. Vanuit de Westzanerdijk kwam een auto de straat inrijden. Vervolgens kwam de auto met hoge snelheid op de bikers afgereden, waardoor zij opzij moesten gaan om een aanrijding te voorkomen. De bikers zetten daarop de achtervolging in en konden de automobilist op de Florijn inrekenen. De passagier, een 22-jarige plaatsgenoot, probeerde de aanhouding te voorkomen en werd ook aangehouden. De bestuurder bleek bijna twee keer zoveel te hebben gedronken dan is toegestaan. De politie heeft zijn rijbewijs ingevorderd.

Brommerdief aangehouden

Purmerend, 3 juni 2006, 05:45

Na meldingen van getuigen heeft de politie in het Leeghwaterpark een 16-jarige Purmerender aangehouden wegens diefstal van een brommer. De Purmerender liep met de brommer door het park en bood het voertuig te koop aan voor 50 euro. Een even oude plaatsgenoot vertrouwde het aanbod niet en belde de politie. Toen de verdachte vervolgens de brommer liet staan en wegliep, ging de getuige erachteraan. Een andere getuige bleef bij het voertuig staan. De politie kon de man inrekenen en de brommer teruggeven aan de rechtmatige eigenaar.

Vier gewonden bij aanrijding

Monnickendam, 4 juni 2006, 12:10

Bij een botsing tussen een taxi en een personenauto op de Waterlandse Zeedijk zijn een viertal mensen gewond geraakt. Vijf politie-eenheden, vier ambulances, twee brandweervoertuigen en een traumahelikopter kwamen ter plaatse om hulp te verlenen. Vermoedelijk kwam de taxi, die uit de richting van Marken kwam, in een bocht op de verkeerde weghelft terecht en botste frontaal tegen de tegemoetkomende auto. De auto kwam onder aan de dijk tot stilstand. De taxichauffeur, een 41-jarige Purmerender, werd met ernstig letsel overgebracht naar het VU ziekenhuis. In de taxi zaten geen passagiers. Een van de drie inzittenden van de personenauto, een 67-jarige vrouw uit Purmerend, moest door de brandweer uit de auto worden geknipt. Zij werd met letsel aan been en borst overgebracht naar het AMC. De andere twee inzittenden, een 49-jarige man en een 50-jarige vrouw uit Purmerend, werden met nekletsel overgebracht naar het Waterlandziekenhuis. De politie heeft het rijbewijs van de taxichauffeur ingevorderd. Medewerkers van de afdeling Verkeersondersteuning van de politie kwamen ter plaatse om de toedracht van het ongeval te onderzoeken. De Waterlandse Zeedijk werd volledig afgesloten voor verkeer. Rond 15.00 uur kon de weg weer worden vrijgegeven.

Mishandeling

Purmerend, 4 juni 2006, 02:01 uur

Na een mishandeling van een 20-jarige Purmerendse op de Neckerdijk heeft de politie twee verdachten aangehouden. De vechtpartij zou zijn ontstaan nadat twee jongens, die deel uitmaakten van een groep, fietsen vernielden op straat. De Purmerendse vrouw, een
horecabezoekster van een nabijgelegen terras, sprak de jongens aan op hun gedrag, waarop niet lang daarna een vechtpartij tussen twee groepen ontstond. Hierbij zou de 20-jarige vrouw onder andere in het gezicht geslagen zijn en tijdelijk het bewustzijn hebben verloren. Ook haar vriend, een 22-jarige inwoner van Purmerend zou naar de grond zijn gewerkt en geschopt. De Purmerendse is voor onderzoek overgebracht naar het Waterland ziekenhuis. De verdachten, een 25-jarige man en een 23-jarige vrouw uit Purmerend zijn meegenomen voor verhoor.

Kindermishandeling

Assendelft, 4 juni 2006, 13:30 uur

De politie heeft een 30-jarige inwoner van Koog aan de Zaan aangehouden op verdenking van kindermishandeling. Een groepje jeugd had zonder toestemming het terrein van een bouwplaats betreden dat eigendom is van de man uit Koog aan de Zaan. Hierbij zouden zij volgens hem vernielingen hebben gepleegd. Eén van de jongens, een 12-jarige jongen uit Assendelft, werd door de bouwplaatseigenaar staande gehouden. Volgens de jongen was de man daarbij nogal ruw te werk gegaan. De jongen zegt tegen de grond gewerkt te zijn en schaafwonden en zere plekken te hebben overgehouden. De politie heeft de man op een later tijdstip aangehouden voor verhoor. Een van de andere jongens uit de groep, een 11-jarige jongen uit Assendelft is doorverwezen naar HALT, op verdenking van het vernielen van een raam.

Baldadige jongere aangehouden

Wormerveer, 3 juni 2006, 13:32 uur

Na een melding van jeugdoverlast voor een woning op de Rembrandtkade heeft de politie drie jongeren aangesproken op hun gedrag en één van hen aangehouden. Volgens getuigen gooiden de jongens meel tegen het raam van een 67-jarige bewoonster. Twee van de jongeren hebben de boel onder toeziend oog van de politie opgeruimd. De derde, een 12-jarige jongen uit Wormerveer weigerde dit. Hij is meegenomen naar het politiebureau en zijn zaak zal verder worden behandeld door bureau HALT.

Vernielingen

Krommenie, 3 juni 2006, 17:54 uur

Op een schoolplein aan de Serooskerkestraat is een 18-jarige jongen uit Oostknollendam aangehouden op verdenking van vernieling. Tijdens een surveillance zagen agenten een drietal jongens aan een tafel op het schoolplein zitten, één van hen kraste met een sleutel in het tafelblad.

Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Boter en eieren

Purmerend, 4 juni 2006, 03:48 uur

De politie heeft twee Purmerendse jongeren van 15 jaar aangehouden op verdenking van het plegen van diverse vernielingen aan woningen en auto's in de Haarspitsstraat en omgeving. Zij worden ervan verdacht ramen en sloten van woningen en auto's te hebben besmeurd met eieren en boter. Een 46-jarige bewoner wist een van de verdachten in de kraag te vatten en staande te houden tot de politie arriveerde. Later is buiten heterdaad een tweede verdachte aangehouden. Beiden zijn verhoord, de ouders zijn in kennis gesteld en de jongeren zullen hun straf ondergaan via bureau HALT.

Vernielingen aan bedrijfspanden

Zaandam, 4 juni 2006, 05:30 uur

Politieagenten die verscherpt toezicht hielden op het station in Zaandam vanwege een houseparty waren getuige van vernielingen aan een bankfiliaal op de Gedempte Gracht. Van dit pand werden de ruiten ingegooid door een tweetal jongens. Bij de aanhouding bleek het te gaan om twee 18-jarige inwoners van Koog aan de Zaan en Zaandam. Ze worden er ook van verdacht twee andere bedrijfspanden op de Gedempte Gracht te hebben beschadigd, onder meer met een stoeptegel. De jongemannen zijn in verzekering gesteld en tegen hen is proces-verbaal opgemaakt.

Motordief aangehouden

Zaandam, 4 juni 2006, 10:34 uur

Een 44-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats is aangehouden op verdenking van het stelen van twee motorfietsen. Tijdens een verkeerscontrole op de Wibautstraat werd een gehuurd bestelbusje met daarin twee mannen aangehouden. Navraag bij de meldkamer wees uit dat de bestuurder nog een gevangenisstraf van 14 dagen moest uitzitten. Op het politiebureau werd de bestelbus doorzocht en daarin werden twee motorfietsen zonder kentekenplaten aangetroffen. De verdachte is in verzekering gesteld.

Lik-op-stuk-beleid

Purmerend, 3 juni 2006 22:34 uur

Een 19-jarige bestuurder is op de Achterdijk aangehouden wegens het rijden onder invloed en rijden zonder rijbewijs. De blaastest wees uit dat de man meer dan drie keer de toegestane hoeveelheid alcohol had genuttigd. Omdat de man geen vaste woon- of verblijfplaats had is contact gezocht met de Officier van Justitie. In het kader van het lik-op-stuk-beleid moest de man ter plekke een boete betalen van 1140,-. Deze is met behulp van zijn werkgever voldaan.