Ingezonden persbericht

Opnieuw demonstratie tegen woonbeleid Dekker

AMSTERDAM, 20060604 -- In Amsterdam is zaterdag opnieuw gedemonstreerd tegen het woonbeleid van minister Dekker van Volkshuisvesting. Het Comité Landelijke Demonstratie tegen het woonbeleid van minister Dekker organiseerde de bijeenkomst om te demonstreren tegen de sloop van 200 duizend woningen en de stijging van de woonlasten tot 2010.


In de optocht van de Dam naar het Museumplein liepen ongeveer achthonderd demonstranten mee.

Het huurakkoord van de Tweede Kamer, dat viawetswijzigingen in het najaar nog bekrachtigd moet worden, leidt tot forse huurverhogingen en bezuinigingen op de huurtoeslag. Steeds meer bewoners kunnen de stijgende woonlasten nog maar nauwelijks opbrengen.

Een van de sprekers, Menno Janssen uit de Rotterdamse wijk Crooswijk: "In Crooswijk wil Het Woningbedrijf 1800 goede en betaalbare woningen van de 2100 woningen slopen.Dit is kapitaalvernietiging.De woningen, die er voor terugkomen, zullen voor 70% bestaan uit koopwoningen, die voor de bewoners onbetaalbaar zijn. Veel huurders kunnen daardoor niet meer terugkeren.
Ondanks verzet van de bewoners die willen blijven heeft de rechter nu de uitspraak gedaan, dat uiterlijk 16 augustus de bewoners moeten verhuizen. De bewoners gaan in Hoger Beroep."

Otto Lopez Cardozo uit de Delftse "Bomenwijk" sprak over de geplande sloop door Corporatie Vestia van 634 goede en betaalbare huurwoningen. "Na sloop zullen er in deze wijk nog 160 huurwoningen overblijven. Gezien de woningnood in het hele land, zal het aantal huislozen toenemen."

Volgens Sociaal raadsman uit Almere, John van der Pauw, " is het woonbeleid van minister Dekker al voltrokken in Almere. De stad is koploper in het uitvoeren van haar beleid. De Nederlandse woningvoorraad moet in 2010 voor tweederde uit koopwoningen bestaan. In Almere zijn 30
duizend mensen ingeschreven voor een sociale huurwoning. Het ideaal van Dekker is bijna bereikt. 62 procent van de Almeerse voorraad is koopwoning. Van de 38 procent Almeerse huurwoningen is ruim een kwart duur. Een stevig nee tegen de plannen van minister Dekker kan voorkomen,
dat het Almeerse tekort aan huurwoningen zich als een epidemie door heel Nederland verspreidt."

De sfeervolle demonstratie liep onder begeleiding van een grote internationale sambaband van de Dam naar het Museumplein. De "Rotterdamse Rappers" maakten voor de demonstratie een speciale "Dekker Rap" en verder waren er optredens van de jongerensalsaband "Fuego", van de
Amsterdamse Muziekschool en de Latijns Amerikaanse band "Kamay".


Perswoordvoerders:

Jan Harinck 020 ­ 6811773 / 06 ­ 44505018
Nova Zemblastraat 461
1013 RJ Amsterdam

Hilene Richel 036 ­ 8801907 / 06 - 48701666