Technische Universiteit Eindhoven

30-05-2006: Ervaar de wetenschap van de nieuwste high-tech gadgets

In de week van 6 tot 9 juni opent de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) haar deuren voor iedereen die een bijzondere ervaring wil ondergaan. Bezoekers van de interactieve expositie Verborgen slimheid kunnen zelf aan de slag met de nieuwste prototypes van intelligente producten. Fietsen in virtual reality, digitaal dansen, een robot-pizza bestellen of inparkeren zonder zelf te sturen. De TU/e etaleert met een soort high-tech speelpark de toepassingen van haar onderzoeksgebied Embedded Systems. Iedereen is vanaf dinsdag 6 tot vrijdagmiddag 9 juni a.s. welkom in het Gaslab-gebouw op het TU/e terrein.

Boeing 747
Je zou het niet meteen zeggen, maar steeds meer alledaagse gebruiksvoorwerpen bevatten Embedded Systemen, ofwel verborgen slimheid. Voorbeelden van deze slimheid, waarbij de software en de hardware van het apparaat helemaal op elkaar zijn afgestemd, zijn heel divers. Van thermometers voor babys, via autonavigatieapparatuur tot de besturing van een Boeing 747. En alles wat daartussen zit. In essentie zijn al deze voorbeelden technische systemen die heel precies in elkaar passen. Slimme interactie tussen de software en hardware in deze systemen biedt enorme mogelijkheden voor nieuwe apparaten en toepassingen.

lAlpe-dHuez
De interactieve expositie op de TU/e laat dit zien. Zo kunnen bezoekers ervaren hoe makkelijk automatisch inparkeren is. Het simpelweg drukken op een knopje voldoet om de auto uit zichzelf in de kleine ruimte te manoeuvreren. Of klim op de racefiets, en met behulp van virtual reality technieken waan je je in een touretappe op lAlpe-dHuez. Je kan ook nog mee op ontdekkingsreis door Eindhoven, waar je zal zien hoe makkelijk het is om in te breken in draadloze onbeveiligde netwerken. En als je honger hebt, kan je een pizza van de toekomst bestellen. Niet klaargemaakt door een mens, maar door een volledig geautomatiseerde robot.

Playstation
Er zijn nog veel meer toepassingen te bewonderen. Bezoekers kunnen in een prijsvraag hun eigen gadget van de toekomst bedenken, met als hoofdprijs een iPod of Playstation. Voor VWO-scholen is daarnaast een speciaal programma ontwikkeld. Het programma van de expositie kunt u bekijken op www.super-TUesday.nl/es, hier vindt u tevens een routebeschrijving. Deze expositie is georganiseerd door de faculteit Wiskunde en Informatica in het kader van het 50-jarig bestaan van de TU/e.