Ingezonden persbericht


Vertrekregeling van bijna miljoen euro voor thuiszorgmanager schandalig

ABVAKABO FNV is verontwaardigd over de absurd hoge ontslagvergoeding van ¤ 969.000 voor een lid van de raad van bestuur van de zorginstelling Icare te Meppel. De bestuurder heeft daarnaast in 2005 een salarisverhoging van 19 % gehad. ABVAKABO FNV is van oordeel dat de Raad van Toezicht van Icare onverantwoordelijk heeft gehandeld en de belangen en naam van Icare schaadt. ABVAKABO FNV vindt dat de Regering en Tweede Kamer na jarenlang vruchteloos gepalaver daadwerkelijk moeten overgaan tot normering van de salarissen en afvloeiingsregelingen van topmanagers in de zorg.

De hoogte van de gouden handdruk van de voormalige bestuursvoorzitter van Icare is buitensporig en ongerijmd. Drie factoren bepalen deze:
- De hoogte van het (basis)salaris die met ¤ 224.000 op jaarbasis (206.000 over 11 maanden) al ver boven de Balkenendenorm ligt.
- Het besluit van de Raad van Toezicht om in 2001 een zeer riante formule voor een afvloeiingsregeling in de individuele arbeidsovereenkomst vast te leggen.
- Het vrijwillig en klakkeloos uitvoeren van deze regeling door de Raad van Toezicht ABVAKABO FNV vindt de handelwijze van de Raad van Toezicht van Icare schandalig. De Raad van Toezicht heeft afkeurenswaardig geopereerd en de belangen van de instelling ondergeschikt gemaakt aan de financi*le belangen van de leden van de raad van bestuur. Voor het hoge salaris van topmanagers wordt immers vaak als rechtvaardiging aangevoerd dat zij in hun functie-uitoefening een verhoogd risico op ontslag lopen. Bij Icare is dit risico volledig afgedekt met een afspraak in de arbeidsovereenkomst waarmee een gouden handdruk, ter grootte van de hoofdprijs van de staatsloterij, risicoloos is verzekerd. Door het contractueel vastleggen in de arbeidsovereenkomst wordt een rechterlijke toetsing en matiging feitelijk uitgesloten.

De roep van topmanagers om het ontslagrecht te versoepelen en ontslagvergoedingen voor gewone werknemers te versoberen, staat haaks op de wijze waarop gouden afvloeiingsregelingen bij de start van het dienstverband in de arbeidsovereenkomst van menig topmanager is opgenomen. Toezichthouders gaan daar al te vaak klakkeloos mee akkoord, vindt ABVAKABO FNV. Voor de werknemers van Icare is deze afvloeiingsregeling schrijnend en een slag in het gezicht. In 2005 is bij Icare fors gereorganiseerd, wegens financi*le tekorten. Een aanmerkelijk deel van de opbrengsten van scherpe bezuinigingsmaatregelen is rechtstreeks in de afvloeiingsregeling van de raad bestuur verdwenen. Icare heeft in 2005 een negatief resultaat van ruim 4 miljoen negatief geboekt. Icare is gevestigd in Meppel en verleent hoofdzakelijk thuis- en kraamzorg.

ABVAKABO FNV vindt dat de Regering en het Parlement nu eens daadwerkelijk normerend moet gaan optreden. Na jarenlang vruchteloos praten is het de hoogste tijd voor daden. Openbaarheid, "blaming and shaming", corporate governance codes, en holle oproepen van een stoet van ministers en de Minister President hebben immers niets uitgehaald in de afgelopen jaren. Bovendien vindt ABVAKABO FNV dat het van tevoren vastleggen van afvloeiingsregelingen in individuele arbeidsovereenkomsten van topmanagers moet worden verboden.

Nadere informatie:

William Moorlag, regiobestuurder ABVAKABO FNV
Tel 06 51218417 (M), 0595 442686 (T), 079 ­ 3535814 (W)