NOC*NSF


Nominaties voor Talent van het Jaar

Zevenkampster Laurien Hoos, turner Epke Zonderland en wielrenster Marianne Vos zijn door NOC*NSF genomineerd voor de titel Talent van het Jaar 2006.

Voor het seizoen 2005 - 2006 wordt wederom 'De Junior' uitgereikt. Deze trofee - ontworpen door kunstenaar Jits Bakker - is de prijs voor het meest veelbelovende talent uit de Nederlandse sport.

Zevenkampster Laurien Hoos (22) schroefde na een trainerswissel in de periode 2004-2005 haar trainingsarbeid flink op. Dit resulteerde onder meer in deelname aan het EK indoor in Madrid en het WK outdoor in Helsinki. Het hoogtepunt was echter haar gouden medaille bij het EK onder de 23 jaar, eerder behaald in Erfurt mét een PR en kampioenschapsrecord (6291 pnt).

Bij het WK in Melbourne in 2005 waren Epke Zonderland (20) en Jeffrey Wammes de eerste Nederlandse mannen in de geschiedenis die zich wisten te kwalificeren voor de meerkampfinale. Zonderland bleef op alle toestellen foutloos en haalde een elfde plaats in het eindklassement. In 2006 won hij zijn eerste Wereldbekerwedstrijd: in Teheran haalde hij goud op het onderdeel rek.

Marianne Vos (19) werd in januari 2006 in Zeddam wereldkampioene veldrijden bij de elite-dames. In 2005 had ze ook al de Europese titel bij de elite-dames voor zich opgeëist. Vos is een alleskunner op de fiets, want ze won in 2005 tevens een zilveren medaille bij het WK junioren op de weg. Bovendien werd ze vierde bij de wereldkampioenschappen mountainbike voor junioren.

De periode waarop de verkiezing betrekking heeft liep van 1 april 2005 tot en met 31 maart 2006. De sportbonden en de Olympische Steunpunten hebben talenten kunnen voordragen. De technische staf van NOC*NSF heeft op basis van die voordrachten de drie sporters genomineerd. Uiteindelijk kiest de Nederlandse sportpers, samen met de topsportbestuursleden van NOC*NSF, uit deze nominaties het Talent van het Jaar.

De daadwerkelijke uitreiking van 'De Junior' vindt te zijner tijd plaats tijdens een evenement, dat bij de specifieke tak van sport van het winnende talent hoort.

(2 juni 2006)