Gemeente Heerenveen

levert enorme besparing op gasverbruik

---

Actueel

Persberichten

persbericht

Optimalisatie CV-systeem levert enorme besparing op gasverbruik

06/06/2006

De noordelijke provincies pakken waterzijdig inregelen van CV-systemen grootschalig aan. In het project WZI Noord worden de komende 2 jaar de CV-systemen van ruim 600 gebouwen ingeregeld. Het comfort in deze gebouwen verbetert aanmerkelijk en het gasverbruik neemt met 15% af! Op die manier is het de verwachting 3 miljoen m3 aardgas te besparen. Ook de gebouwen in de gemeente Heerenveen kunnen meedoen.

Waterzijdig inregelen, of beter CV-optimalisatie, betekent het juist instellen van watertemperaturen, hoeveelheden water in het CV-systeem en regelklokken. Het blijkt dat in veel gebouwen, zoals scholen en kantoren, het CV-systeem nu nog niet goed is ingeregeld. CV-optimalisatie is meestal niet zo duur en verdient zich binnen één tot drie jaar terug. Recent is veel ervaring opgedaan met het optimaal inregelen van CV-systemen. Deze kennis brengt WZI Noord in een scholingstraject over op installateurs.

Na enkele pilots met waterzijdig inregelen in de noordelijke provincies staat het licht nu op groen voor een groot noordelijk project.

De gemeente Heerenveen heeft alle scholen en besturen uitgenodigd om deel te nemen aan het project. Maar ook andere gebouwen kunnen waterzijdig ingeregeld worden en deelnemen aan het project.

Op 14 juni vindt er op het gemeentehuis een informatiebijeenkomst plaats over het project CV-optimalisatie en waterzijdiginregelen. Belangstellenden zijn van harte welkom.

Tot en met 2007 beoogt WZI Noord in totaal van maar liefst 600 gebouwen het CV-systeem te optimaliseren. Gelijktijdig worden 200 monteurs opgeleid. Opgeleide monteurs kunnen vervolgens de markt voor CV-optimalisatie bedienen en in vele andere gebouwen dezelfde verbeteringen realiseren. Toename van werkgelegenheid, afname van energieverbruik èn comfortverbetering zijn gecombineerd in één project!