Gemeente Someren



* Eenduidige handhaving door gemeente

* Fietspad Herselseweg bijna gereed


Stappenplan handhaving:
Eenduidige handhaving door gemeente

Verschillende afdelingen binnen de gemeente houden zich bezig met de handhaving van de regels. De gemeente Someren wil dat dit zo veel mogelijk op dezelfde wijze gebeurt. Om daarvoor te zorgen heeft het college een integraal Handhavingsprotocol of stappenplan vastgesteld. Dit staat in het kader van het project Integraal en programmatisch handhaven gemeente Someren.

Doel
Voorheen handhaafde elke afdeling op haar eigen manier. Zo kon het aantal hercontroles in verschillende handhavingskwesties verschillen of was de correspondentie met de overtreder wel eens verschillend. De bedoeling van het stappenplan is dat de verschillende afdelingen van de gemeente Someren een zoveel mogelijk eenduidige werkwijze voor de daadwerkelijke handhaving hebben. Het gehele handhavingstraject is daarvoor stap voor stap in beeld. Daarnaast zijn met het stappenplan een aantal strategische keuzes op het gebied van handhaving gemaakt. Het gaat dan met name over de keuze van het in te zetten handhavingsmiddel, de daarbij te stellen begunstigingstermijn, hoogtes van de op te leggen dwangsommen, de manier waarop omgegaan moet worden met verbeurde dwangsommen en hoe om moet worden gegaan met dwangsommen of het toepassen van bestuursdwang indien wel bezwaar of beroep is ingediend, maar geen voorlopige voorziening is gevraagd.

Handhavingsregels
Alle vakafdelingen gebruiken nu dit stappenplan bij de uitvoering van hun handhavingstaken. Enkele werkterreinen moeten een afwijkende manier van handhaven hanteren. Dit geldt met name voor de Bijzondere Opsporingsambtenaar (BOA) en de afdeling Milieu.

De BOA is immers als enige handhaver bevoegd om strafrechtelijke sancties op te leggen en zal wellicht in de toekomst gebruik kunnen maken van de bestuurlijke boete. Deze instrumenten passen niet in dit stappenplan.

Voor de afdeling Milieu geldt dat zij handhaven volgens het document In Brabant handhaven we zo. Met een bestuurlijk convenant is uitgesproken dat die afdeling volgens dat document moet handhaven. Dit document is enkel op de milieuwetgeving toegespitst en niet bruikbaar voor de andere handhavingsafdelingen. Daar waar mogelijk is het stappenplan uiteraard wel zoveel mogelijk hierop aangepast.

Naast deze twee uitzonderingen geldt het stappenplan ook niet voor een aantal handhavingsterreinen uit de Algemene Plaatselijke verordening (APV) waarvoor een apart handhavingsbeleid is vastgesteld (overtredingen bij sluitingstijd horeca, plaatsing inboedel bij ontruimingen en drankverstrekking aan jongeren).

Flexibel
Niet in alle situaties zal het mogelijk zijn om het stappenplan te volgen. Er zal dus altijd ruimte moet zijn voor het voeren van een afwijkende procedure. Dit zal wel altijd goed gemotiveerd moeten worden.

Fietspad Herselseweg bijna gereed

foto van het fietspad

De gemeente Someren is enkele weken geleden begonnen met de aanleg van het fietspad aan de Herselseweg. De aanleg ervan wordt gesubsidieerd door het SRE in het kader van verbetering fietspaden regionaal fietspadennet.

In de week van 9 mei is de betonverharding aangebracht. Hierdoor is nu al een goed beeld te verkrijgen van de uiteindelijke situatie.

De werkzaamheden zijn nog niet geheel gereed. Zo moeten onder andere de bermen nog worden afgewerkt, er moeten nog inritten worden aangebracht en de fietsoversteek ter hoogte van het Eindje wordt nog aangepast. Naar verwachting kan men binnen twee weken gebruik maken van het fietspad. Daarna wordt er nog verlichting aangebracht.

Aansluitend wil de gemeente soortgelijke fietspaden aanleggen bij de Nieuwendijk, de Nederweersteweg en de Gezandebaan/Teunis Spekbaan. De gemeente is hiervoor nog met een aantal grondeigenaren in onderhandeling. Als de onderhandelingen afgerond zijn kan snel gestart worden met de aanleg.