Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten                   |
|d.d. 6 juni 2006                                  |


1. MER Noordwaard
Rijkswaterstaat Zuid-Holland heeft de startnotie voor de Milieu Effecten Rapportage voor het inrichten van de Noordwaard (Biesbosch) voor de berging van hoog water ter inzage gelegd. Gedeputeerde Staten stemmen in met de zienswijze. Het college heeft speciale aandacht gevraagd voor de verplaatsing van landbouwbedrijven, de kwantificering van landbouwbedrijven in de verschillende alternatieven, cultuurhistorisch onderzoek en de afstemming van recreatie met de doelstellingen van het Nationaal Park de Biesbosch.

2. Evaluatie natte natuurparels
De voorbereiding van het herstel van de waterhuishouding in gebieden met potentiele natuurwaarden, de "natte natuurparels" ligt op stoom. Dat constateren Gedeputeerde Staten uit een evaluatie die zij aan de statencommissie voor Ruimte en Milieu aanbieden. Daarmee geven GS uitvoering aan de uitgesproken ambitie van Provinciale Staten om in de planperiode tot 2008 in 50% van deze 41 gebieden maatregelen getroffen moeten zijn. In alle gebieden zijn projecten gestart. In 35 gebieden lopen verdere voorbereidingen, in 6 gebieden worden al maatregelen uitgevoerd. Ook voor de komende jaren zijn de vooruitzichten goed.

3. Ammoniak
Sinds 1996 laat de provincie de ammoniakconcentraties rondom natuurgebied de Stippelberg in de Peel, de landbouwontwikkelingsgebieden de Rips en Elsendorp in Gemert-Bakel meten. Besloten is dit onderzoek in 2006 te continueren. Daarbij zal er meer gelet worden op de uitvoering van de reconstructie en de toepassing van luchtwassers in de intensieve veehouderij. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten. Het onderzoek wordt uitgevoerd door TNO.

4. Naar een duurzaam Brabant
Voor een project rondom de duurzame herstructurering, renovatie en onderhoud van scholen, woningen en kantoren krijgen de samenwerkende gemeenten Waalwijk, Tilburg, Eindhoven en de woningbouwcorporaties Cascade (Waalwijk) WonenBreburg (Tilburg) en Trudo (Eindhoven) een subsidie van Gedeputeerde Staten van E100.000,- . Gedeputeerde Staten hebben daarnaast besloten om het subsidieplafond van de beleidsregel "Naar een duurzaam Brabant" met E125.000 op te hogen.

5. Verslagen buitenlandse reizen
Gedeputeerde Annemarie Moons heeft verslag gedaan van haar bezoek aan het Wereld Water Forum in Mexico City. Daar presenteerde zij de plannen rondom de Overdiepse Polder en nam deel aan verschillende bijeenkomsten en activiteiten. Ook heeft het college kennis genomen van een verslag over een reis rondom mobiliteitsinformatie naar Frankrijk.

6. Risicoscreening Europese projecten
De naleving van de aanbestedingsrichtlijnen door de provinciale organisatie bij Europees gefinancierde projecten waarbij de provincie verantwoordelijk is, is door GS gescreend op risico's. De eerste conclusie is dat over het algemeen de provinciale en Europese aanbestedingsregels goed zijn gevolgd. De tweede conclusie is dat de provincie bij aanbestedingen onder de drempelbedragen van de Europese richtlijnen scherper moet letten op de motivatie bij enkelvoudige aanbestedingen. De ervaringen uit deze screening zullen GS betrekken bij de uitvoering en realisatie van een financieel rechtmatig beleid.

7. Één contract voor ICT
In de loop der jaren is binnen de provinciale organisatie een samenstel ontstaan van contracten voor onderhoud van verschillende ICT-producten binnen het provinciale netwerk. Als voorbereiding op een nieuwe aanbesteding en het drastisch verminderen van de administratieve handelingen, zullen GS alle contracten omzetten naar één contract met één einddatum.

8. Hoofdstuk 11 bestuursakkoord
In hoofdstuk 11 van het bestuursakkoord staan de ambities voor de provinciale organisatie. Het gaat om de thema's "van beleid naar uitvoering", "reductie inhuur adviseurs", "herorientatie steun- en adviesfuncties" en "deregulering". Gedeputeerde Staten zenden een voortgangsrapportage naar de Statencommissie voor Bestuur en Middelen.

9. Ruimtelijke plannen
Het bestemmingsplan eerste partiele herziening buitengebied 1998 van de gemeente Valkenswaard wordt goedgekeurd, de gemeente Heeze-Leende mag in het kader van de proef "Bouwen binnen strakke contouren"afwijken van het geldende bestemmingsplan voor de bouw van woningen, het bestemmingsplan buitengebied, herziening Spoordonkseweg van de gemeente Oirschot wordt afgekeurd, de gemeente Bergeijk mag in Riethoven voor de bouw van woningen tussen de Dorpsstraat, de Voorderstraat en de Willibrordusstraat afwijken van het bestemmingsplan, het bestemmingsplan bedrijventerrein Wolfsveld van de gemeente Gemer-Bakel wordt met uitzondering van enkele voorschriften, goedgekeurd.

10. Rapportage artikel 19 WRO
In de periode januari-april 2006 was de gemiddelde verwerkingsduur van aanvragen om een verklaring van geen bezwaar ex artikel 19 WRO gedaald naar 7,6 weken. Het aantal binnen acht weken genomen besluiten steeg in die periode naar 65 procent. Sinds de start van de meting in 2003 is er sprake van een forse verbetering van de gemiddelde verwerkingsduur van dit soort aanvragen. Dat staat in de rapportage die Gedeputeerde Staten toezenden aan de Statencommissie voor Ruimte en Milieu .

11. Subsidie voor acht kerkgebouwen
In 2005 is subsidie verstrekt om acht kerkgebouwen in stand te houden. Het gaat om zes kerken die nog in gebruik zijn voor de eredienst en om twee kerken die een andere functie hebben gekregen. Dat blijkt uit de tussenrapportage beleidsregel kerken 2005, waarvan GS kennis hebben genomen. Deze subsidieregeling is bedoeld om kerken in stand te houden die voorkomen op gemeentelijke monumentenlijsten of de Provinciale Cultuurhistorische Waardenkaart.

12. Meerjarenprogramma Zuidoost-Nederland
De toptechnologische regio Zuidoost-Nederland moet een sterke positie in Europa innemen. Het traject van kennis naar producten en diensten moet versterkt worden. Dit moet minstens 10.000 arbeidsplaatsen voor kenniswerkers opleveren. Dit staat in het Meerjarenprogramma Zuidoost-Nederland. Het is een kader waarbinnen projecten getoetst worden. Onder het motto 'van kennis naar kunde naar kassa' heeft een regionale werkgroep programmalijnen en doelen geformuleerd. In deze werkgroep zitten vertegenwoordigers van het ministerie van economische zaken, de provincies Noord-Brabant en Limburg, kennisinstellingen en het bedrijfsleven.
Het ministerie van EZ heeft hiervoor E 27 miljoen ter beschikking gesteld en vooruitlopend op besluitvorming, alvast E 5 miljoen vrijgemaakt. De provincie Noord-Brabant cofinanciert dit met E 2,1 miljoen. Besluitvorming hiervoor vindt plaats tijdens de Kadernota op 23 juni. Op 22 juni zal het Meerjarenprogramma worden overhandigd aan staatssecretaris economische zaken, K. van Gennip.

13. Buitenlandse dienstreis
Een medewerker van de provincie neemt deel aan een conferentie over e-Health op 9 en 10 juni in Zweden. Hij zal een presentatie geven over het provinciale innovatiebeleid in relatie tot de zorg.
GS hebben tevens besloten om twee medewerkers af te vaardigen naar de provincie Jiangsu in China om daar te werken aan een samenwerkingsproject op het gebied van ruimtelijke ordening en natuur en milieu.


14. Provincial Orgaan Verkeersveiligheid
De provincie heeft de activiteiten van het voormalige Provinciaal Orgaan Verkeersveiligheid overgenomen. Dat POV werd bekostigd uit een bijdrage van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Gedeputeerde Staten stemmen in met de financiele afwikkeling van het POV en reserveren een bedrag voor een proefproject "Natuurlijk Sturen"dat samen met de provincie Friesland wordt uitgevoerd. Dit betreft een som van E120.000,-.


15. Asfalt weg Boxtel-Schijndel
Door scheuren en spoorvorming in de N618 en de N321 (Boxtel en Schijndel) moet het wegdek verbeterd worden. Gedeputeerde Staten reserveren voor deze werkzaamheden E1.652.000,-. Het werk wordt in september uitgevoerd.

16. Statenvragen geestelijke gezondheidszorg voor jeugd
Bij het plan dat op dit moment door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in samenwerking met de Geestelijke Gezondheidszorg Nederland en Zorgverzekeraars Nederland wordt voorbereid om de wachtlijsten voor de geestelijke gezondheidszorg voor jeugdigen terug te dringen, zijn de provincies niet betrokken. Het is niet bekend hoeveel geld de gemeenten inzetten voor het preventieve jeugdbeleid, al worden deze gegevens wel verzameld. Dat antwoorden Gedeputeerde Staten op vragen van de leden van Provinciale Staten, mevr. Moonen en van Haaften (CDA). GS hebben wel in kaart gebracht welk beroep de jongeren uit de onderscheiden gemeenten doen op de jeugdzorg en willen over die cijfers in contact treden met de gemeenten. De provincie heeft op het terrein van het preventieve jeugdbeleid geen directe taken. Wel wordt gewerkt aan een goede aansluiting van het gemeentelijk beleid op jeugdzorg. Op 12 juni wordt een provinciale werkconferentie Operatie Jong georganiseerd.


---- --