Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Hoogervorst wil meer ruimte voor innovaties in de zorg

Persbericht, 6-6-2006

Minister Hoogervorst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) nam vandaag het rapport "Zorg voor innovatie!" van KPN-topman Scheepbouwer in ontvangst. Scheepbouwer deed dit onderzoek als gezant voor het programma Sneller Beter. Hij pleit in zijn rapport voor meer liberalisering van de zorgsector, zodat ziekenhuizen betere zorg kunnen leveren door meer te innoveren. Momenteel is pas 10 % van de ziekenhuisbehandelingen vrijgegeven. Binnenkort zal minister Hoogervorst de Tweede Kamer informeren over zijn plannen om deze vrije ruimte uit te breiden.

ICT speelt een belangrijke rol om innovaties te versnellen. Scheepbouwer constateert dat ICT binnen ziekenhuizen nu vooral is gericht op het verbeteren van de administratie. Maar ICT moet juist veel meer ingezet worden om echte zorginnovaties, zoals teleconsulten en operaties op afstand, te versnellen. Een snelle invoering van het landelijk Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) is eveneens noodzakelijk. Het ministerie van VWS is inmiddels in mei gestart met de eerste grootschalige test met het EPD. Eind dit jaar stuurt de minister de wet op het Elektronisch Patiënten Dossier naar de Tweede Kamer.

Ad Scheepbouwer is de vierde en laatste gezant voor het programma Sneller Beter. Peter Bakker van TPG, Rein Willems van Shell en Johan van der Werff van Aegon gingen hem voor. Zij hebben vanuit hun ervaring uit het bedrijfsleven concrete ideeën aangedragen om de zorg te verbeteren.

Sneller Beter is een initiatief van het ministerie van VWS, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), de Orde van Medisch Specialisten (OMS) en de Algemene Vereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden (AVVV). Doel van het programma is de doelmatigheid en kwaliteit van de zorg te verbeteren.