Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Overlevingswinst voor patiënten met borstkanker die overgestapt zijn van tamoxifen naar Aromasin® (exemestaan) van Pfizer.

Aromasin geeft 17% minder kans op overlijden na overstap van tamoxifen in vergelijking tot continuering met tamoxifen.

ATLANTA, 3 juni 2006.
Nieuwe data van de Intergroup Exemestane Study (IES) laten voor het eerst zien dat postmenopausale vrouwen met hormoongevoelige borstkanker die overgestapt zijn naar Aromasin 17% minder kans hebben op overlijden en 25% minder kans hebben op terugkeer van de tumor dan vrouwen die tamoxifen continueren voor een periode van 5 jaar.

"Aromasin is de enige antihormonale therapie waarmee overlevingswinst is aangetoond ten opzichte van tamoxifen alleen", volgens hoofdonderzoeker Professor Charles Coombes, directeur van de oncologie unit Imperial College te Londen. Deze significante overlevingswinst is aangetoond bij patiënten met hormoongevoelige borstkanker, die voor 97% deel uitmaakte van de studiepopulatie.

Deze nieuwe bevindingen zijn gebaseerd op een follow-up van bijna 5 jaar na randomisatie. IES is een grote gerandomiseerde dubbelblinde multinationale studie bij postmenopausale vrouwen met borstkanker. De studie is opgezet om de klinische voordelen van overstappen van tamoxifen naar Aromasin te vergelijken met continuering van tamoxifen. 2352 vrouwen zijn na 2 tot 3 jaar overgestapt van tamoxifen naar Aromasin versus 2372 vrouwen die tamoxifen continueerden voor een periode van 5 jaar. Volgens prof. dr. Nortier van het LUMC ligt het in de lijn der verwachting dat deze studie na 5 jaar overlevingswinst geeft en is het opmerkelijk dat er tevens een afname van de niet borstkanker gerelateerde sterfte is.

Borstkanker is een van de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Jaarlijks worden er in Nederland meer dan 11.000 vrouwen gediagnosticeerd met borstkanker.

Aromasin is sinds 2001 in Nederland geregistreerd**. Pfizer Inc. ontdekt, ontwikkelt, fabriceert en verkoopt toonaangevende, op recept verkrijgbare middelen voor mens en dier, en veel van 's werelds bekendste consumentenproducten.

** Aromasin mag niet worden gebruikt bij patiënten van wie bekend is dat ze overgevoelig zijn voor de werkzame stof of voor één van de hulpstoffen. Ook is Aromasin gecontraïndiceerd bij premonopausale vrouwen, bij zwangere vrouwen of bij vrouwen die borstvoeding geven.