NMBS

Uitwisselingsinitiatief helpt NMBS-Groep bij aanwervingen

06/06/2006

De NMBS-Holding staat voor een grote opdracht. Gespreid over tien jaar worden er een 15 000-tal nieuwe werknemers gezocht voor de personeelsnoden van Infrabel, de NMBS en de NMBS-Holding zelf. 60% van het huidige personeel is immers 45 jaar of ouder. Tussen nu en 2012 bereiken 40% van de 38 000 spoorwegmensen de pensioengerechtigde leeftijd. Voor 2006 wordt gemikt op 1 500 aanwervingen.

Bij het invullen van deze vacatures wordt ook beroep gedaan op de bekwame hulp van de openbare diensten voor arbeidsbemiddeling. Heel wat vacatures richten zich tot mensen met veelgevraagde profielen.

Het uitwisselingsinitiatief komt tegemoet aan een reële nood van de spoorweggroep. Een voorbeeld: de hst-werkplaats in Vorst heeft dringend nood aan extra werknemers. De bestaande ploeg van 280 hooggekwalificeerde personeelsleden wordt uitgebreid met 60 technici. Ze zullen worden ingezet voor het onderhoud en de herstelling van Thalys-, Eurostar en andere hogesnelheidstreinen in het modernste atelier van het land. Hiervoor wordt gezocht naar jongeren met een graduaatsdiploma Industriële Wetenschappen en Technologie (richting elektriciteit) of een diploma hoger secundair technisch onderwijs (richting mechanica of elektriciteit). Dat zijn diplomas die erg goed in de markt liggen en het zal dan ook niet eenvoudig zijn deze mensen te vinden. De NMBS-Holding zal ook buiten het Brusselse moeten rekruteren en kan dus voordeel halen uit het initiatief van de BGDA (Brussel), VDAB (Vlaanderen) en FOREM (Wallonië) en om de vacatures ook bekend te maken in de andere Gewesten.

""