Gemeente Den Haag

De gemeente Den Haag heeft in 2005 een pakket van maatregelen ontwikkeld voor de verbetering van de luchtkwaliteit in de stad. Eén van die maatregelen is een training om medewerkers een nieuwe energiezuinige rijstijl te leren. Afgelopen week volgden de eerste gemeentelijke chauffeurs de cursus 'Het Nieuwe Rijden'. Komend jaar zullen in totaal tweehonderd medewerkers worden getraind.

De training leert de gemeentelijke autobestuurders om zuiniger te rijden. Wethouder Pieter van Woensel (Milieu): "Sneller doorschakelen, vaker de motor uitzetten bij het wachten en rijden met de juiste bandenspanning zijn belangrijk om zuiniger te rijden". 'Het Nieuwe Rijden' bespaart zo'n 10 % brandstof. En dat betekent ook 10% minder uitstoot van uitlaatgassen als CO2 (broeikaseffect), en NO2 en fijn stof (luchtkwaliteit).

Naast de trainingen hebben de medewerkers ook extra zuinige bedrijfauto's tot hun beschikking. In februari van dit jaar schafte de gemeente drie energiezuinige, hybride auto's aan. Tussen nu en 2010 gaan nog circa 350 gemeentelijke voertuigen milieuvriendelijk rijden.

Voor meer informatie over Haagse luchtkwaliteit: www.denhaag.nl/lucht.