Gemeente Amsterdam


Datum 31 mei 2006
Kenmerk 038

Uitnodiging
Aan de redacties en correspondenten

Laurien van Velzen 020 552 2967

Betreft: Nautisch spektakel op het IJ: betonbak van 11 miljoen kilo vaart uit

Mijlpaal in aanleg Noord/Zuidlijn

Geachte mevrouw, mijnheer,

Op dinsdag 6 en woensdag 7 juni vindt op het IJ achter het Centraal Station een onalledaags nautisch spektakel plaats. Twee reusachtige tunneldelen van de Noord/Zuidlijn, die in de loop van 2009 onder het IJ komen te liggen, worden vanuit het bouwdok naast de Sixhaven over het IJ weggesleept naar een tijdelijke ligplaats in de Suezhaven in het Westelijk Havengebied.

Per dag wordt één tunneldeel weggesleept. Vier sleepboten manoeuvreren het gevaarte in positie en verslepen het naar de Suezhaven. Door de enorme afmetingen en het gewicht - de tunneldelen zijn 140 meter lang en wegen elk 11 miljoen kilo - belooft dit een nautisch spektakel te worden. De tunneldelen zijn 12 meter breed en 8 meter hoog. Op het moment dat het tunneldeel uit het bouwdok is gesleept en overdwars in het IJ ligt, wordt al het scheepvaartverkeer op het IJ tijdelijk stilgelegd.

Het gereedkomen van de tunneldelen en het transport naar de Suezhaven vormen een mijlpaal in de aanleg van de Noord/Zuidlijn. De tunneldelen die naar de Suezhaven worden versleept zijn de eerste stukken tunnel die echt 'af ' zijn.

De gemeente Amsterdam en de betrokken aannemers Heijmans en Strukton Betonbouw nodigen u uit dit nautische spektakel mee te maken tijdens een lunchbijeenkomst vanaf een locatie met een prachtig uitzicht over het IJ.

Op dinsdag 6 juni bent u van 12.00 tot 14.00 uur van harte welkom in de Europazaal op de bovenste verdieping van het gebouw van de Kamer van Koophandel aan de De Ruijterkade 5. Tjeerd Herrema, wethouder Noord/Zuidlijn, en de heer J. Post, voorzitter van de Kamer van Koophandel, zullen een korte toespraak houden over het belang van de Noord/Zuidlijn voor de stad. Henk van Veldhuizen, directeur van het Projectbureau Noord/Zuidlijn, licht de stand van zaken van de bouw toe. Tijdens een lunch zullen specialisten van de aannemer commentaar geven bij de operatie die zich op het IJ afspeelt. Voor de bijeenkomst zijn de bouwers, bewonersverenigingen en andere belangstellenden uitgenodigd. Ook zal het voltallige college van B&W aanwezig zijn bij de bijeenkomst in de Europazaal.

De audiovisuele pers en fotografen kunnen tijdens het uitvaren van 11.00 tot 12.00 uur beelden maken vanaf de Shelltoren. Deze toren bevindt zich pal naast de huidige ligplaats van de tunneldelen en is een zeer geschikte locatie om films en foto's te maken. Dit kan uitsluitend bij aanmelding vooraf en op vertoon van een geldig legitimatiebewijs! Als u van deze gelegenheid gebruik wilt maken, dan dient u dit vóór 09.30 uur op dinsdag 6 juni te melden bij Paul Andriessen, 020 556 5426/06 5354 8476, p.andriessen@ivv.amsterdam.nl Verzamelen om 10.50 uur bij de Shelltoren, Badhuisweg 3, Amsterdam-Noord. N.B. Vergeet niet uw legitimatiebewijs. Zonder dit document heeft u géén toegang tot de Shelltoren.

Voor nadere informatie (

Gemeente Amsterdam