Heijmans N.V.

Heijmans gaat A2/A67 Randweg Eindhoven volledig vernieuwen

Project van 294 miljoen één jaar eerder klaar door integrale aanpak

's-HERTOGENBOSCH - Heijmans gaat de A2/A67 Randweg in Eindhoven ombouwen. De 17 kilometer lange snelweg wordt verbreed. Heijmans ontwerpt en bouwt de kunstwerken en wegverharding, maar zal ook de verlichting en geluidschermen plaatsen. Door een integrale aanpak, waarbij verschillende onderdelen van het concern samenwerken, wordt de bouwtijd verkort van vijf naar vier jaar. Het contract heeft een waarde van ruim 294 miljoen euro.

Binnen Heijmans Infra wordt aan dit project gewerkt door: Wegenbouw, Beton- en Waterbouw, Verkeerstechnieken en Technische Infra. Deze samenwerking maakt een efficiëntere aanpak en logistiek mogelijk. Het ontwerp heeft geleid tot een fasering waarbij eerst de parallelbanen worden aangelegd en vervolgens de hoofdrijbanen. Zo wordt een maximale doorstroming gecreëerd en zal de weggebruiker tijdens de werkzaamheden zo min mogelijk overlast ondervinden. Dit alles heeft geresulteerd in een aanmerkelijke verkorting van de bouwtijd.

Maximale doorstroming
De Randweg Eindhoven wordt vervangen over een traject van 17 kilometer tussen de knooppunten Batadorp en Leenderheide. Beide knooppunten alsmede knooppunt De Hogt en de poot van Metz worden omgebouwd. Door scheiding van hoofdrijbanen en parallelrijbanen (4x2) wordt het doorgaande bovenregionale verkeer gescheiden van het lokale/regionale verkeer met bestemming Eindhoven en omgeving. Dat is belangrijk om een zo goed mogelijke doorstroming mogelijk te maken.

Behalve het wegdek, worden ook bijna alle 70 kunstwerken in het traject compleet vervangen. Geluidsschermen, DVM-portalen en -systemen alsmede openbare verlichting worden eveneens nieuw aangelegd. De opdracht omvat verder het instandhouden van de bestaande infrastructuur tijdens de werkzaamheden van de ombouw en het onderhoud tot 26 weken na de oplevering.

Contractvorm
Rijkswaterstaat heeft bij dit contract gekozen voor een innovatieve wijze van marktbenadering. Heijmans is op deze wijze in staat haar kennis en kunde optimaal tot zijn recht te laten komen door de integratie van ontwerp- en uitvoeringskennis. Het bundelen van deze kennis is een speerpunt van Heijmans en past in de full service strategie.

De aanleg van de Randweg A2 start komend najaar. De oplevering staat gepland voor medio 2010.