Gemeente Zwolle

Zwolle start projecten maatschappelijke opvang


Datum uitgave: 06-06-2006
Dit jaar start de gemeente twee projecten op in het kader van maatschappelijke opvang: 'Op z'n Plek' en 'Stedelijk Kompas Zwolle'. Beide projecten richten zich op het verbeteren van de hulpverlening aan dak- en thuislozen en het voorkomen van overlast van deze doelgroep. 2Op z'n Plek

Maatschappelijke opvang vormt een tijdelijk vangnet voor mensen die als gevolg van (multi)problematiek niet meer mee kunnen komen in de maatschappij en als gevolg daarvan dak- en thuisloos raken. Met de ketenaanpak Zorg vóór Overlast zet de gemeente in op een beleid dat gericht is op een brede aanpak. Met het project wordt aan een belangrijk onderdeel van deze brede aanpak een concrete invulling gegeven. Diverse hulpverleningsinstanties bieden hulp: zelfstandig of in samenwerking met ketenpartners, zoals de GGD, Zwolse Poort en politie. De groep cliënten die in Zwolle gebruikmaakt van de laagdrempelige opvangfaciliteiten, of dit zou moeten doen, kampt met ernstige, meervoudige problematiek. Dit gaat deels gepaard met overlast in de openbare ruimte. De gemeente wil meer regie voeren op de samenwerking tussen de betrokken instellingen, omdat er zich in de praktijk nog een aantal knelpunten voordoet in de gezamenlijke aanpak. Het gaat hierbij onder meer om de onderlinge doorverwijzing van cliënten, hoogteverschillen in de eigen bijdragen, de afstemming met de gemeente over verlening van uitkeringen en de rapportages aan de gemeente over de bijzondere gevallen. Het project 'Op z'n Plek' heeft tot doel dat dak- en thuislozen door hulpverlening bereikt worden, op de goede plek terechtkomen en niet tussen wal en schip raken. Om dit te bereiken wordt het overleg tussen ketenpartners in Zwolle gestructureerd. Naast het bespreken welke cliënten in beeld zijn en wie onderdak biedt, stemmen de instellingen af hoe voorkomen kan worden dat cliënten opnieuw dakloos raken. Het project gaat deze zomer van start en loopt af in december 2007, waarna de partijen in de gekozen structuur verder kunnen.

Stedelijk Kompas Zwolle
In februari 2006 hebben de vier grootste steden (G4) en het kabinet een Plan van Aanpak Maatschappelijke Opvang aangeboden aan de Tweede Kamer. Het plan is bedoeld om de leefomstandigheden van daklozen in de vier grote steden te verbeteren, een einde te maken aan hun zwervende gedrag en de overlast die daarmee gepaard gaat. Samen met de overige 39 centrumgemeenten, waaronder de gemeente Zwolle, heeft de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) een plan gemaakt om dit Plan van Aanpak te vertalen naar de rest van het land: het zogenoemde 'Stedelijke Kompas'. Ook de gemeente Zwolle gaat aan de slag met het opstellen van het Stedelijk Kompas met het doel dit ook te implementeren. Naast het in traject nemen van daklozen en het voorkomen dat er nieuwe daklozen bij komen, staat ook het terugdringen van overlast op de agenda. Dit doet de gemeente niet alleen, maar samen met de betrokken partners in Zwolle en de regio. Het is de bedoeling dat het Stedelijk Kompas uiterlijk 1 december 2006 gereed is.

Bron: Afdeling Communicatie