Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

NMa: TenneT mag capaciteit jaarveiling uitbreiden en veilen in twee rondes

06-06-2006

Op de jaarveiling voor de transportcapaciteit aan de Belgische en Duitse grenzen voor 2007 zal 1300 Megawatt (MW) geveild worden, in plaats van de huidige 900 MW. De extra 400 MW wordt bij de dagveiling weggehaald. Ook zal de jaarcapaciteit geveild worden in twee rondes (in september en november) in plaats van in één ronde. TenneT, de netbeheerder van het landelijk hoogspanningsnet, heeft om toestemming gevraagd voor deze wijzigingen. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) stemt in met dit verzoek.

Naar aanleiding van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie veilt TenneT sinds 1 september 2005 750 MW extra transportcapaciteit op de dagveiling. De 750 MW werd tot deze datum bij voorrang toegewezen aan vier Nederlandse stroomproducenten, verenigd in de vroegere SEP. De 750 MW was toegewezen aan de dagveiling, omdat volgens de Netcode de maximaal toegestane capaciteiten in de jaar- en maandveilingen bereikt waren.

Door 400 MW van de 750 MW te verplaatsen van de dagveiling naar de jaarveiling kunnen marktpartijen een grotere hoeveelheid transportcapaciteit voor een langere periode vooruit vastleggen. Dit geeft hen meer zekerheid over de toekomstige import- en exportmogelijkheden en bevordert toetreding van marktpartijen. De overige capaciteit blijft beschikbaar voor de maand- en dagveilingen.

Het verlenen van een ontheffing bleek de snelste weg om de wijzigingen te kunnen realiseren. Door het verlenen van de ontheffing kunnen de wijzigingen worden meegenomen bij de aanstaande jaarveiling voor 2007 in september en november 2006. Onlangs deed ook het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) een uitspraak over de voorrang voor SEP. De NMa zal ter uitvoering van de rechterlijke uitspraak een nieuwe beslissing op de bezwaren nemen en daarbij de betreffende delen van de Netcode heroverwegen. De ontheffing voor TenneT vervalt zodra een nieuwe regeling voor de verdeling van de transportcapaciteit in de Netcode is opgenomen.

Het ontwerpbesluit voor de ontheffing heeft vier weken ter inzage gelegen. De NMa heeft de vier ontvangen zienswijzen in haar definitieve besluit verwerkt. Zie hieronder het besluit.