Ministerie van Justitie

Sterkere samenwerking terrorismebestrijding ondanks toenemende radicalisering
7 juni 2006
Het afgelopen halfjaar krijgt de lokale aanpak van radicalisering steeds meer vorm en begint ook de samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven tegen terrorismebestrijding gestalte te krijgen. Dat schrijven de ministers Donner en Remkes aan de Tweede Kamer. De radicalisering in de Nederlandse moskeeën neemt toe, is de conclusie van de Nationale Coördinator terrorismebestrijding in zijn vierde Voortgangsrapportage Terrorismebestrijding.

Radicale groeperingen proberen de gematigde moskeeën ideologisch te beïnvloeden, Nederlandstalige salafisten bereiken steeds meer jongeren met lezingen, het aantal radicale Nederlandstalige websites is toegenomen en hier actieve netwerken oriënteren zich op dit moment sterk internationaal.

De dreiging wordt enigszins getemperd door een gestaag doorzettende bereidheid vanuit de islamitische gemeenschap om de problemen van radicalisering en rekrutering te onderkennen en tegen te gaan. Er worden verschillende initiatieven genomen om de Nederlandstalige diversiteit in het politiek-religieuze debat te bevorderen als tegenwicht tegen radicale boodschappen.

De publieke-private samenwerking is gericht op het bevorderen van het bewustzijn bij bedrijven over terroristische dreigingen en risicos. Dat vereist een vergroting van de kennis van bedrijven (en overheid) over dreigingen, kwetsbaarheden, en risicos. Op lokaal niveau zijn steeds meer gemeenten bezig met het ontwikkelen van een gemeentelijk informatie analysepunt waar informatie over radicalisering in de stad of regio aan elkaar wordt gekoppeld en geanalyseerd.

De bouw van de nieuwe Dienst Speciale Interventies (DSI) zal naar verwachting medio 2006 gereed zijn. De speciale interventie-eenheid moet optreden bij acuut terroristisch gevaar.Betrokken ministers hebben hierover inmiddels financiële overeenstemming bereikt.

Meer informatie: Persbericht Substantiële dreiging voor Nederland blijft