Gemeente Breda

Theehuis Salon du Tipaza moet sluiten

De burgemeester van Breda heeft theehuis Salon du Tipaza aan Haven 11 woensdag 7 juni om 10.00 uur laten sluiten voor een periode van zes maanden.

De burgemeester heeft dit besluit genomen, omdat de eigenaar van het theehuis handelde in strijd met de Opiumwet.

Tijdens een politiecontrole op 14 maart 2006 is in de meterkast van het theehuis een hoeveelheid softdrugs aangetroffen. Het ging om een blok hasjiesj van ca. 45 gram. Bij een controle op 21 mei 2006 is vervolgens in de keuken van het theehuis weer een hoeveelheid softdrugs en materialen voor de verkoop van drugs aangetroffen. Het ging in totaal om 43,2 gram hasjiesj, verpakt in gebruikershoeveelheden, twee zakken met 108, 9 gram weedtoppen, een grote hoeveelheid gripzakjes en een weegschaaltje.

In het pand aan Haven 11 was tot de sluiting in 2001 de coffeeshop Mascara gevestigd, waarna de inrichting is voortgezet als koffie- en theehuis Sunrise. Dit koffie- en theehuis werd in het najaar van 2003 voor drie maanden gesloten en in het voorjaar van 2004 voor twaalf maanden, omdat er toen ook softdrugs werden aangetroffen. De inrichting is eind vorig jaar overgenomen door de huidige exploitant.

Theehuis Salon du Tipaza valt niet onder het gedoogbeleid voor coffeeshops, maar is een zogenoemde droge horeca-inrichting. Dat betekent, dat er geen alcohol mag worden geschonken en er niet in softdrugs mag worden gehandeld. Dat laatste wordt alleen in coffeeshops gedoogd.

Nu de politie heeft geconstateerd dat er in het theehuis Salon du Tipaza softdrugs worden verkocht, afgeleverd of verstrekt, en dat die middelen aanwezig waren, heeft de burgemeester besloten dat het theehuis voor een periode van zes maanden dicht moet. Op deze manier wordt de loop uit het pand gehaald, zodat in de toekomst vanuit het pand geen handel in drugs meer plaatsvindt.

Breda, 7 juni 2006