D66

"Het valt niet meer te ontkennen: minstens veertien EU landen hebben deel uitgemaakt van het web van illegale uitleveringen en geheime detenties van de CIA. Het EP moet nu gaan kijken of die landen daarmee het EU Verdrag hebben geschonden. Als de Lidstaten zich niet houden aan de bepalingen over democratie en mensenrechten (art 6), kan het Europees Parlement maatregelen aanbevelen, met als ultieme consequentie het opschorten van stemrecht van een Lidstaat. Hierover zal onze commissie zich in de tweede helft van het onderzoek moeten buigen"

Aldus de reactie van D66-Europarlementslid Sophie in 't Veld op het rapport dat de Zwitserse parlementariër Dick Marty in opdracht van de Raad van Europa heeft opgesteld. Hij concludeert dat in elk geval Zweden, Groot Brittannië, Italië en Duitsland verantwoordelijk zijn voor mensenrechtenschedningen in een aantal concrete individuele gevallen. Daarnaast stelt hij dat een aantal landen passief of actief hebben meegewerkt aan geheime detentiekampen en illegale uitleveringen: Polen, Roemenië, Duitsland, Turkije, Spanje, Cyprus, Ierland, Groot Brittannië, Portugal, Griekenland en Italië.

Marty noemt Nederland slechts in verband met de arrestatie van een verdachte in Marokko, die vervolgens is gemarteld in Syrië. De EP onderzoekscommissie had al eerder vastgesteld dat vliegtuigen die gebruikt waren voor illegaal vervoer van gevangenen, later ook Nederland hebben aangedaan. "Het lijkt er op dat Nederland slechts zijdelings betrokken is geweest, meer uit onwetendheid en naïviteit dan bewust. Maar het zou de Nederlandse regering sieren als ze eigener beweging volledige opheldering verschaft over de mogelijke rol van Nederland. Bovendien moeten er betere regels komen voor de activiteiten van buitenlandse veiligheidsdiensten op Nederlandse bodem. Ook mogen we best scherper toezien op activiteiten van de Amerikanen, ook al is het een bevriende natie. Bevriende naties staan niet boven de wet".

Net als Dick Marty, vindt In 't Veld dat Europa meer bevoegdheden zou moeten hebben om dit soort zaken te onderzoeken. "Nu zie je dat het een nationale aangelegenheid is, terwijl het juist de nationale regeringen zijn die in de fout zijn gegaan. Beide onderzoeken, van de Raad van Europa en van het Europees Parlement stuiten op een muur van onwil en zwijgen".

7-6-2006 15:31