Gemeente Utrecht


Utrecht, 2 juni 2006
Sw/49

Groot onderhoud Cartesius betekent bijna anderhalf jaar beperkte doorstroming

Vanaf 7 juni start de gemeente Utrecht met onderhoudswerkzaamheden aan de Cartesiusweg. Omwonenden, bezoekers en bedrijven kunnen altijd op hun plek van bestemming komen. Het autoverkeer wordt echter van twee rijbanen naar een rijbaan geleid. Dit brengt zeker in de spits een beperkte doorstroming met zich mee. Fietsers en voetgangers worden soms van de ene naar de andere kant van de weg geleid. Het onderhoudswerk aan de Cartesiusweg zal naar verwachting tot eind 2007 duren.

Wat gaat er gebeuren?
De Cartesiusweg is hard toe aan een grote onderhoudsbeurt. Het asfalt en de fundering van de weg zijn slecht. Ook het hoofdriool onder de parallelweg moet nodig worden vervangen. Dit betekent dat onder de westelijke rijbaan van de weg een nieuw hoofdriool wordt aangelegd en de verschillende aansluitingen op het riool worden verbeterd. Nu we toch aan de slag gaan wordt ook de weg heringericht. De kruisingen worden verbeterd, de inrit en uitrit van de twee bedrijventerreinen aangepakt en er komt aan beide kanten een dubbelzijdig fietspad. De Vlampijpstraat wordt opnieuw ingericht tot formele uitrukroute van de brandweer. Ook wordt de parallelweg aangepast als 30 kilometer zone met drempels en extra parkeerplaatsen.

Gefaseerde aanpak
Het totale werk is verdeeld in zes fasen. De eerste fase loopt van juni tot en met juli 2006.
In deze periode wordt hoofdzakelijk gewerkt aan het stuk tussen de kruising Cartesiusweg/Nijverheidsweg en het spoorviaduct Amsterdam-Utrecht. Het betreft hier de oostelijke rijbaan, aan de centrumzijde. De gehele verharding van de weg, het fietspad en het trottoir worden verwijderd en opnieuw aangebracht. Het verkeer wordt in beide richtingen over de westelijke rijbaan langs het werkvak geleid. Tijdens de bouwvakvakantie is de weg tijdelijk volledig toegankelijk aangezien pas na de bouwvakvakantie (eind augustus) wordt begonnen met de tweede fase.

Op woensdagavond 7 juni start de aannemer met de werkvoorbereiding, het aanbrengen van tijdelijke belijning en het plaatsen van barrièrs op de westelijke rijbaan. Van 20.00 uur tot vermoedelijk 24.00 uur wordt het verkeer dat van de St. Josephlaan de stad inrijdt (westelijke baan) via de Amsterdamse Straatweg omgeleid.

Wat gebeurt er nog meer in de directe omgeving?
In Utrecht West wordt de komende tijd hard aan de weg gewerkt. De belangrijkste werkzaamheden zijn:
- Vervanging van de riolering in de Schepenbuurt en aanleg van schoon hemelwaterriool. (juni 2006 tot mei 2007)
- Aanleg van Halte Utrecht Zuilen (een project van ProRail). De halte krijgt een eilandperron dat in de ruimte tussen de spoorviaducten komt te 'hangen' en is bereikbaar met twee trapopgangen en een lift. Aan beide zijden van de halte worden op straatniveau een fietsenstalling, een bushalte en een 'kiss&ride-strook' aangelegd.
De werkzaamheden zijn van 6 tot en met 9 juni, met een uitloop op 12 juni. In het weekeinde van 17 en 18 juni zal het verkeer over de westelijke rijbaan worden geleid. De halte wordt december 2006 in gebruik genomen.
- Reconstructie Majellaknoop (start medio november 2006)
- Voorbereidende werkzaamheden voor de Hogeweidebrug
- De reconstructie van het 24 Oktoberplein.


Noot aan de redactie:
Voor vragen over dit persbericht kunt u terecht bij Communicatie Stadswerken 030- 286 40 98.
Voor meer informatie over de plannen in Utrecht West verwijzen we u naar www.watgebeurthier.nl . Voor informatie over de lopende projecten kunt u terecht op www.utrecht.nl/bereikbaar .
|Postbus 8375                                                                   |
|3503 RJ  Utrecht                                                               |
|Telefoon: 030 - 286 40 98                                                      |
|Fax: 030 - 286 70 45                                                           |

---- --