Gemeente Winschoten


Doeltreffendheidonderzoek Lokaal Sociaal Beleid 07 juni 2006

De gemeente Winschoten heeft een doeltreffendheidonderzoek laten uitvoeren naar het Lokaal Sociaal Beleid. Het onderzoek heeft zich gericht op twee onderdelen:

Het functioneren van de wijkplatforms en de wijkteams binnen het programma Lokaal Sociaal Beleid in de gemeente Winschoten en de besteding van het Wijkleefbaarheidsfonds.

Het wijkteam Zeehelden-/ Bloemenbuurt en het wijkteam Zuid zijn nader bekeken in het onderzoek. Deelnemers aan deze wijkteams hebben vragen beantwoord over onder andere wijkvernieuwing, verkeersveiligheid, overlast, leefbaarheid, contacten met achterban, visie van het wijkteam en enige wijkspecifieke onderwerpen.

Uit het onderzoek kan het volgende geconcludeerd worden. De betrokkenen zijn tevreden over het functioneren van de wijkteams. Er wordt veel gerealiseerd, bewoners denken mee over hun eigen wijk, de lijnen zijn kort en men krijgt de gelegenheid om in een vroeg stadium mee te denken. Als verbeterpunten is het volgende naar voren gekomen:
* De communicatie met burgers kan beter;

* Contacten tussen de wijkteams onderling kunnen beter
* De mogelijkheid van de inzet van het Wijkleefbaarheidsfonds wordt niet altijd volledig benut.

* Doorlooptijden van onderwerpen kunnen korter, momenteel wordt dit ondervangen met een actiepuntenlijst.

* Soms worden er toch besluiten genomen buiten de wijkteams om.

Voor het inventariseren van de besteding van het wijkleefbaarheidsfonds zijn de projectleider Lokaal Sociaal Beleid en de budgetbewaker geïnterviewd. Uit het onderzoek kan het volgende geconcludeerd worden: Elk wijkplatform heeft een bedrag van 10.000 tot haar beschikking. Alle platforms hebben dit bedrag in 2004 nagenoeg besteed. Bijna de helft van de aanvragen betreft voorzieningen voor jeugd en jongeren. Daarnaast wordt het budget besteed activiteiten voor ouderen, een wijkkrant, buurtfeesten etc. Aanvragen zijn goed voorbereid en mede hierdoor zijn de besluiten snel genomen. De platforms ontwikkelen steeds meer eigen initiatieven en de kwaliteit van de inzet van de gelden gaat elk jaar omhoog. Dit uit zich ook in nieuwe projecten waarbij wordt samengewerkt met andere partners en wijken.

Een verbeterpunt is het breed informeren van de wijk over het bestaan van het budget.

Een voorstel is om het geld dat jaarlijks overblijft gezamenlijk in te zetten voor een wijkoverstijgend project.

Johan Modastraat 6
Postbus 175
9670 AD Winschoten
(0597) 48 11 11
(0597) 42 00 93