Ingezonden persbericht


Eerste aankondiging
17 maart 2006

Fort asperen ark

Peter Greenaway manifestatie in fort Asperen

Officiële opening 8 juni 2006 - 17.00 uur
Geopend voor publiek 9 juni - 24 september 2006

De Stichting Fort Asperen is er dit jaar in geslaagd om de wereldberoemde regisseur Peter Greenaway aan te trekken om de komende manifestatie vorm te geven. Om de twee jaar vinden grote kunstmanifestaties plaats in het fort. Twee jaar geleden was Lidewij Edelkoort verantwoordelijk voor de succesvolle expositie 'Armour, de fortificatie van de mens'. Dit jaar zal Peter Greenaway garant staan voor een bijzondere manifestatie in het torenfort dat deel uitmaakte van de Hollandse Waterlinie.

A Greenaway Flood Warning
"De ijskap smelt, het waterniveau stijgt, Amerikaanse wetenschappers hebben de zakenwereld gewaarschuwd niet in Nederlandse ondernemingen te investeren omdat het land, dat al ver onder de zeespiegel ligt, zal overstromen in de komende acht jaar", aldus de Engelse regisseur Peter Greenaway.

Peter Greenaway
Greenaway, geboren in 1942 in Newport, Wales, is één van de meest ambitieuze en controversiële kunstenaars van deze tijd. En heeft meer dan veertig films op zijn naam staan. Zijn wens om schilder te worden vervaagde toen hij, na een korte periode als film-editor, besloot cineast te worden. In 1982 bracht hij 'zijn grote doorbraak film' uit, het absurde kostuumdrama The Draughtman's Contract. In 1989 kwam The Cook, the Thief, his Wife and her Lover uit, zijn meest toegankelijke film en meteen ook zijn doorbraak in de Verenigde Staten. Nu werkt Greenaway aan zijn multimediale project The Tulse Luper Suitcases. Naast filmmaker is Greenaway ook filmcriticus, documentairemaker, schrijver, theatermaker, componist, (VJ) en kunstenaar.

Fort Asperen Ark - A Flood Warning
Water en licht vormen de basis van de manifestatie in Fort Asperen. Het fort zal aangekleed worden met 'water'. In de kamers van het fort wordt de bagage voor de reis tentoongesteld aan de hand van 92 koffers, elk met andere objecten. Greenaway zal met beeld, licht en geluid de zondvloed nabootsen. In de kelder van het fort zal het thema 'water op zich' centraal staan. Op de begane grond 'de komst van het water' en op de eerste verdieping vindt men de regenboog, bewijs van hoop na de zondvloed. Bovenop het fort komt een boot, de Ark van Noach. Een icoon in het landschap.

Fort Asperen
Het fort maakt deel uit van het verdedigingsstelsel de Nieuwe Hollandse Waterlinie en dateert van het begin van de 19e eeuw. Fort Asperen is één van de torenforten van de linie en bestaat uit drie verdiepingen. Van oktober tot mei houdt een kolonie vleermuizen zijn winterslaap in het fort en is het fort gesloten voor bezoekers. In de zomermaanden organiseert Stichting Fort Asperen jaarlijks manifestaties en tentoonstellingen op het gebied van de kunsten, de geschiedenis van het fort of de natuur. Door de activiteiten van de stichting krijgt een uniek monument, gelegen op een unieke plek, een bijzondere bestemming.


---



Ingezonden persbericht