Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Voor onmiddellijke publicatie

*****

Congres & Expo Mechatronica 2006: van initiatief naar resultaat

Eindhoven, 4 april 2006

Congres
WE ARE BV organiseert het Mechatronica2006 Congres & Expo voor het 2e achtereenvolgende jaar in samenwerking met de ontwikkelingsmaatschappijen BOM (Brabant) en LIOF (Limburg) in het Nationaal Automobiel Museum te Raamsdonksveer. Mechatronica is een samenvoeging van mechanica en elektronica en staat voor een intensieve samenwerking en communicatie tussen werktuigbouwkunde, elektrotechniek, natuurkunde en informatica. Mechatronica2006 is de logische opvolging van het in november 2005 georganiseerde Mechatronica2005, wat als thema was "grensverleggend samenwerken". Mechatronica2006 heeft als thema "van initiatief naar resultaat" en zoomt in op de commerciële resultaten die deze samenwerkingen daadwerkelijk hebben voortgebracht in Nederland en België.

Waarom Mechatronica 2006?
Om in 2006 vervolg te geven op het programma dat in 2005 werd gepresenteerd zal op 8 juni 2006 dezelfde doelgroep worden uitgenodigd om concrete resultaten van samenwerkingsprojecten in deze branche voor het voetlicht te brengen. Daar waar Mechatronica 2005 juist inzoomde op de samenwerkingsnoodzaak en opties zal Mechatronica 2006 juist inzoomen op de resultaten van die samenwerkingen, de producten dus! Het wordt een dag waarbij kennis en ideeën daadwerkelijk gevisualiseerd en gedeeld worden. De volgende onderdelen van Congres & Expo Mechatronica 2006 zullen het verschil met 2005 maken:

Wat is nieuw in 2006?
Mechatronica 2006 Casebook
Tijdens Mechatronica 2005 heeft Twynstra the Brigde een mini-onderzoek gehouden onder de deelnemers. Hen werd de vraag gesteld welk marktprobleem Mechatronica in vijf tot tien jaar heeft opgelost waardoor de sector sterk groeit. De Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) werkt momenteel in samenwerking met TNO de antwoorden uit in een onderzoeksrapport. Op 8 juni zal de BOM dit rapport presenteren. Iedere congresdeelnemer van Mechatronica 2006 krijgt een rapport mee naar huis.

Mechatronicalandschap - wie is wie: een business directory als ultiem naslagwerk Evaluatie onder de deelnemers van Mechatronica2005 wees uit dat er een behoefte bestaat aan een inventarisatie van spelers in het mechatronicalandschap. Met de prangende vraag: "Wie doet wat in Mechatronicaland" worden in een plenair debat tijdens het congres in 2006 kenniscentra aan het woord gelaten. In het najaar van 2006 wordt vervolgens een Mechatronica guide uitgegeven waarin het mechatronicalandschap wordt beschreven en waarin OEM-er en toeleveranciers uit deze industrie in kaart worden gebracht, een aardig naslagwerk dus voor alle bedrijven uit het mechatronicaveld en hun klanten. Deze directory wordt in 2007 ook via het web raadpleegbaar, waarschijnlijk tweetalig . Dit dient tevens als marketingtool voor buiten de regio.

Duo-presentaties OEM - supplier: het gaat ten slotte om de resultaten van de samenwerking Om dieper op de resultaten van de samenwerkingen in te kunnen gaan verzorgen de OEM-ers en de mainsuppliers duo-presentaties. Binnen de thema's: Transport/Automotive, Medisch en High Tech Systems

Ronde tafelgesprekken
Tijdens het congres is tijd ingeruimd om concrete zaken te doen en ideeën te opperen. In 1 uur zullen er 6 ronde tafelgesprekken plaatsvinden tussen OEM's en toeleveranciers. Vraag en aanbod komen bij elkaar. Om de 10 minuten wordt er van tafel gewisseld in verschillende richtingen, de OEM-er blijft zitten. Van de tafelgasten wordt verwacht dat zij kort met elkaar spreken over (nieuwe) ideeën en hoe die gestalte kunnen krijgen in samenwerking, in productie en in IP. 10 minuten is natuurlijk veel te kort daarom kan bij een match uitgebreid verder geboomd worden tijdens het netwerkdiner!

Workshop
Ook dit is nieuw ten opzichte van 2005. Deelnemers kunnen een workshop volgen over de valkuilen waar je in een Mechatronica samenwerking rekening moet houden. Een van die valkuilen het welbekende IP probleem zal extra aandacht krijgen.

Award
Deze week is de inschrijving voor de Mechatronica Award 2006 gestart. De Award staat symbool voor grensverleggende samenwerking op het terrein van mechatronica. Bedrijven die actief hebben samengewerkt en daarin veel lef hebben getoond, komen in aanmerking voor de prijs. De uitreiking vindt plaats tijdens het tweede Mechatronica Congres & Expo op 8 juni 2006. De Award zal door Onno Hoes, gedeputeerde van de provincie Noord Brabant worden uitgereikt. Wie zijn de winnaars?De markt- en technologische ontwikkelingen gaan razendsnel. Samenwerking tussen vooral uitbesteders met hun toeleveranciers is onvermijdelijk om succesvol te kunnen zijn. Ondernemers die hierin lef hebben getoond komen in aanmerking voor de Award. Zij moeten laten zien dat de samenwerking nieuwe kansen heeft gecreëerd, de marktpositie heeft versterkt en er een innovatieve oplossing voor een marktbehoefte is gevonden. Kandidaten kunnen zich vóór donderdag 18 mei 2006 inschrijven via www.mechatronica2006.nl. De uitreiking van de Award vindt plaats tijdens het Mechatronica2006 Congres & Expo op 8 juni. De drie genomineerden zullen zich tijdens dit congres presenteren, waarna de congresbezoekers meebeslissen wie de winnaar wordt. Naast de Award krijgen de prijswinnaars een geldbedrag en ruime publicitaire aandacht. De jury wordt voorgezeten door John Blankendaal (programmamanager Make It bij de BOM).

Voor meer informatie: www.mechatronica2006.nl, WE ARE, Hellen Dankers, 040-2390540

Over de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij en NV Industriebank LIOF: BOM en LIOF voeren het Make IT programma uit. Doelstelling van dit programma is versterking van de concurrentiekracht van de Nederlandse maakindustrie door het bevorderen van kennisintensieve samenwerking van uitbesteders met hun toeleveranciers. Door deelname aan uitdagende samenwerkingsprojecten kunnen de toeleveranciers zich ontwikkelen in de richting van krachtige (applicatie) mainsuppliers. De Nederlandse economie en met name het industriële MKB zal daardoor aanzienlijk worden versterkt.

Over WE ARE BV:
WE ARE BV is organisator van hoogwaardige congressen in de ICT markt en de High Tech markt (materiaaltechnologie, maak- en procesindustrie). De congressen van WE ARE behandelen innovatieve toepassingen en innovatieve technologieën met een commercieel marktpotentieel. Tijdens deze congressen worden partijen op managementniveau bij elkaar gebracht omdat innovatie begint bij strategie en visie. In dat opzicht noemt WE ARE BV zich -the business enabler-. Naast congressen in Nederland organiseert WE ARE BV ook congressen in België en Duitsland.