Senternovem


Leertheater Samen leren is je boerenverstand gebruiken

Aanvangsdatum

08-06-2006

Op donderdag 8 juni a.s. zal in Stadskasteel Oudaen te Utrecht de vierde bijeenkomst van Het Leertheater plaatsvinden. Het Leertheater is een initiatief dat in het kader van het programma Leren voor Duurzame Ontwikkeling (LVDO) is genomen. Tijdens de vierde bijeenkomst is Samen Leren is je boerenverstand gebruiken het thema. In deze bijeenkomst worden diverse inzichten uit leerprocessen binnen duurzame plattelandsvernieuwing & duurzaam waterbeheer gebruikt om te reflecteren op de rol en waarde die sociaal leren kan vervullen om tot duurzame oplossingen te komen.

Een quote van hoogleraar Professor Roger de Bruyn (Universiteit van Antwerpen); Wetenschap is boerenverstand met voetnoten. Deze uitspraak wil niet zozeer de wetenschap ter discussie stellen maar roept impliciet op om ook nuchter tegen de dingen aan te kijken en aan de slag te gaan. Rondom duurzaamheid was de afgelopen decennia een gangbare veronderstelling dat duurzaamheidsbesef zou leiden tot duurzaamheidsgedrag. Deze veronderstelling ijkt niet of onvoldoende op te gaan. Het overtuigen, informeren en instrueren van burgers, bedrijven en maatschappelijk organisaties om tot duurzaam gedrag over te gaan, appelleerde in algemene zin onvoldoende om tot fundamentele duurzame oplossingen te komen.

Sinds enige tijd is de gedachte dat het al doende leren en al lerende doen meer kansen biedt om de samenleving duurzamer te laten ontwikkelen. Het zogenaamde sociaal leren ook wel maatschappelijk leren of multistakeholder learning genoemd herbergt in tegenstelling tot educatie en voorlichting elementen als: zelf willen leren, inspireren, probleem oplossen, samen, diverse partijen met diverse belangen, de dialoog centraal stellen en leren door doen.

Maar welke ervaringen zijn er eigenlijk met dit sociaal leren? Gaat het hier om iets nieuws dat daadwerkelijk nieuwe kansen en oplossingen kan bieden of is het een academisch begrip waarin oude patronen in een ander jasje zijn gestoken? In het leertheater van 8 juni willen we dit onderwerp uitvoerig belichten. Aan de ene kant de theoretische zijde om te bepalen of dit nieuwe leren daadwerkelijk perspectief kan bieden om overheden, bedrijven, maatschappelijke organisaties en burgers samen duurzame ontwikkeling te laten stimuleren. Aan de andere kant willen we een aantal praktijk voorbeelden voor het voetlicht brengen waarbij o.a. op het gebied van plattelandsvernieuwing en duurzaam waterbeheer ervaringen zijn opgedaan met deze wijze van denken en doen.

Samenvattend: een bijeenkomst in een (leer)theater waar gezamenlijk wordt bezien onder welke mechanismen en condities het boerenverstand het best kan gedijen. Wat is er nou mooier dan dat?

Locatie

stadskasteel Oudaen in Utrecht

Toegangsprijs


-

Meer informatie

Uitnodiging leertheater 8-6
Wijzigingsdatum | 03-05-2006