International Film Festival Rotterdam

International Film Festival Rotterdam / Holland Festival

PERSBERICHT 11 mei 2006


* 'Rotterdam, Holland' opent met IL CAIMANO

* Wereldpremières BLACKWATER FEVER (Frisch) en PERVERT'S GUIDE (Fiennes)
* Premières van onder meer GRBAVICA, UNITED 93 en GLASTONBURY

In Amsterdam zijn vandaag de films bekend gemaakt die worden vertoond in 'Rotterdam, Holland', het filmprogramma gepresenteerd door het International Film Festival Rotterdam en het Holland Festival. Het programma wordt donderdagavond 8 juni geopend met Nanni Moretti's IL CAIMANO, een briljant persoonlijk drama over echtscheiding, maar ook een politieke satire en een schets over filmmaken in het Italië van de 21e eeuw. De film is geselecteerd voor de competitie van het aanstaande filmfestival van Cannes.

'Rotterdam, Holland' (donderdag 8 tot en met zondag 11 juni in vier zalen op het Westergasfabriekterrein in Amsterdam) omvat twintig Nederlandse premières van speelfilms en documentaires, een tiental korte films, een Quay Brothers-filmprogramma en -tentoonstelling, 'Cross Talks' (interviews met aanwezige film- en theatermakers) en, zaterdag 10 juni, 'Hot Spots Rotterdam', cinema-variété met korte films (in samenwerking met WORM) en live-optredens van de Rotterdamse formaties Coolhaven, Telco Systems en Belmondo.

Van Kammerspiel tot opera
Een aantal films in 'Rotterdam, Holland' leggen in meer of mindere mate verbanden met theater en opera. De nieuwe film van Chantal Akerman, LÀ-BAS is in vorm een minimalistisch 'Kammerspiel'. In een aan zee bij Tel Aviv gelegen appartement vertelt Akerman in voice-over over haar familie, joodse identiteit en haar jeugd. DER KICK van Andres Veiel reconstrueert in een verbluffende, theatraal-filmische vorm een geruchtmakende moord in 2002 gepleegd in het voormalige Oostduitse Potzlow. LES ARTISTES DU THÉÂTRE BRÛLÉ van Rithy Panh is een rijke film met het nagenoeg verdwenen theater (zowel het gebouw als de kunstvorm) van Phnom Penh (Cambodja) in een tragische hoofdrol. IMMERGRÜN UND DIE MODERNE ­ THE AUDIENCE van Edgar Honetschläger (Oostenrijk) komt voort uit een project met de Opera van Graz. De filmmaker kreeg een 'beeldopdracht' van componist Peter Ablinger en verwerkte het materiaal tot een zelfstandige film. De vijf uur durende documentaire THAT'S ALL THERE IS van Michael Pilz toont theaterregisseur Jack Garfein die in Wenen werkt aan de opvoering van een aantal toneelstukken van Samuel Beckett.

(Pop)muziek
Een flink deel van 'Rotterdam, Holland' bestaat uit films die muzikale tradities en popmuziek tot onderwerp nemen. De compilatie ROCKUMENTARY BRITANNIA omvat zeven gefilmde portretten van hippe hedendaagse popbands uit Oost-London zoals The Libertines, punkband The Selfish C***, The Mystery Jets en Bloc Party. De compilatie PETER WHITEHEAD: POP FILMS toont juist de muzikale tegencultuur van de jaren zestig met opnamen van onder meer The Rolling Stones, Jimi Hendrix, Nico en Pink Floyd. Julien Temple stelde uit honderden uren beeldmateriaal de aanstekelijke film GLASTONBURY samen over 's werelds oudste popfestival. Van een geheel andere muzikale orde zijn MARIA BETHÂNIA: MÚSICA É PERFUME, een Frans documentair portret over de legendarische Braziliaanse zangeres en Larry Clarks nieuwe speelfilm WASSUP ROCKERS over een stel jonge Latino-skaters uit de wijk South Central in Los Angeles die van punkrock houden en niet van hiphop, zoals iedereen in die buurt.

Verse oogst en nieuw Duits elan
Geheel nieuw zijn BLACKWATER FEVER van Cyrus Frisch en de nu complete trilogie PERVERT'S GUIDE TO CINEMA ­ PART 1, 2 & 3 van Sophie Fiennes. Een aantal van de films in 'Rotterdam, Holland' scoorde hoog tijdens de afgelopen Berlinale, waaronder de Hubert Bals Fonds-films GRBAVICA (Gouden Beer) en EL CUSTODIO (Alfred Bauer Prijs). Maar ook de films die in Berlijn getuigden van een nieuw elan in de Duitse cinema, zoals REQUIEM van Hans-Christian Schmid (Zilveren Beer voor actrice Sandra Hüller), waarin geestelijke en maatschappelijke druk leidt tot een tragisch geval van duivelsuitdrijving. En DER FREIE WILLE van Matthias Glasner (Zilveren Beer voor Jürgen Vogel, acteur, coproducent en coscenarist van de film), een fraaie observatie over de liefde tussen twee jonge mensen: een veroordeelde verkrachter en een vrouw die door haar vader is mishandeld. Vlak na de presentatie tijdens het komende filmfestival in Cannes, komen twee al veelbesproken films naar 'Rotterdam, Holland': IL CAIMANO van maestro Nanni Moretti als openingsfilm en UNITED 93 van Paul Greengrass, de film over het vliegtuig dat op 11 september 2001 door terroristen werd overgenomen en door toedoen van de passagiers neerstort voordat het beoogde doel, Washington DC, is bereikt.

Focus op Quay Brothers
Met drie compilaties van korte films, een speelfilm en de tentoonstelling van hun miniatuur-filmsets presenteert 'Rotterdam Holland' een eerbetoon aan het filmische universum van de Quay Brothers. Stephen en Timothy Quay (USA 1947, maar sinds begin jaren zeventig werkzaam vanuit Londen) behoren tot de origineelste en meest geïmiteerde filmmakers ter wereld, met name dankzij een reeks videoclips voor MTV. Kenmerkend zijn hun gebruik van poppen en objecten, de dromerige, fantastische werelden die ze creëren en de aandacht voor detail, kleur, textuur en choreografische cameravoering. De selectie uit hun oeuvre in 'Rotterdam, Holland' brengt juist ook hun relatie met de uitvoerende kunsten onder de aandacht. Onder meer zijn te zien: THE SANDMAN, gebaseerd op een verhaal van E.T.A. Hoffmann en op muziek van György Kurtag en Leos Janácek, de dansfilm DUET op muziek van Arvo Pärt en IN ABSENTIA, geïnspireerd door Stockhausens compositie 'Zwei Paare'. Maar ook STREETS OF CROCODILES, volgens velen nog steeds het meesterwerk van de Quays. De expositie van twintig miniatuurfilmsets biedt voor het eerst inzage in het creatieve proces van de Quays. De tentoonstelling is tijdens 'Rotterdam, Holland' te zien in het Machinegebouw op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam.

Filmmakers bezoeken 'Rotterdam, Holland'
De volgende filmmakers zullen naar verwacht aanwezig zijn tijdens 'Rotterdam, Holland':
* Fiennes, Sophie (Groot-Brittannië), regisseur van THE PERVERT'S GUIDE TO CINEMA
* Fowler, Luke (Groot-Brittannië), kunstenaar en regisseur THE PILGRIMAGE FROM SCATTERED POINTS
* Frisch, Cyrus (Nederland), regisseur van BLACKWATER FEVER
* Gachot, Georges (Frankrijk), regisseur van MARIA BETHÂNIA: MÚSICA É PERFUME
* Holden, Clive (VS), regisseur van UTOPIA SUITE
* Honetschläger, Edgar (Oostenrijk), regisseur van IMMERGRÜN UND DIE MODERNE
* Ilson, Philip (Groot-Brittannië), programmeur Halloween Short Film Festival, Londen en samensteller ROCKUMENTARY BRITANNIA
* Moreno, Rodrigo (Argentinië), regisseur van EL CUSTODIO
* Pilz, Michael (Oostenrijk), regisseur van THAT'S ALL THERE IS
* Quay, Stephen en Timothy (Groot-Brittannië), regisseurs
* Schmidt, Gesine (Duitsland), co-auteur (met regisseur Andres Veiel) van toneelstuk waarop DER KICK is gebaseerd
* Temple, Julien (Groot-Brittannië), regisseur van GLASTONBURY

Praktische informatie
De programmabrochure met filmbeschrijvingen, vertoningsdata en aanvangstijden verschijnt woensdag 31 mei als bijlage bij Vrij Nederland, op www.filmfestivalrotterdam.com en www.hollandfestival.nl. De brochure is in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht ook te vinden in culturele instellingen en op uitgaanslocaties. De kaartverkoop van 'Rotterdam Holland' start vrijdag 2 juni via www.filmfestivalrotterdam.com en aan de kassa in de Zuiveringshal op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam.

(einde persbericht)

Noten aan de redactie (