Ingezonden persbericht


Persbericht

Staatssecretaris opent internationale kunstmanifestatie in Fort Asperen

Staatssecretaris Medy van der Laan van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zal op 8 juni aanstaande de internationale kunstmanifestatie Fort Asperen Ark, A Peter Greenaway Flood Warning in Fort Asperen officieel openen. Ditmaal zorgt niemand minder dan filmregisseur, theatermaker, filosoof en beeldend kunstenaar Peter Greenaway voor een fascinerend spektakel in het fort. Tot 24 september symboliseert het torenfort een vuurtoren voor de Ark van Noach uit het welbekende bijbelse verhaal.

Tijdens de opening zet Peter Greenaway zelf zijn visie op de kunstmanifestatie Fort Asperen Ark, A Peter Greenaway Flood Warning uiteen. Hij staat deze zomer ook in het culturele hart van Nederland met zijn werk voor het Rijksmuseum en het Holland Festival. De heer mr. S.W. van Schaijck, burgemeester van Geldermalsen zal een korte toelichting geven op de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Ook de heer C. Cornielje, Commissaris van de Koningin in Provincie Gelderland, de burgemeesters van Leerdam en Lingewaal en vele prominenten uit de kunstwereld behoren tot de genodigden. Initiatiefnemer is de Stichting Fort Asperen, dat Fort Asperen wil ontwikkelen tot een kunsteiland met als centrum een gerestaureerd cultuurfort. Zo vraagt zij aandacht voor de geschiedenis en toekomst van dit bijzondere monument, dat onderdeel is van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Peter Greenaway
Momenteel werkt Greenaway aan de Rembrandt cyclus 'Nightwatching'. U kunt een theatrale installatie van het meesterwerk 'De Nachtwacht' in het Rijksmuseum, een film, een opera en een documentaire over Rembrandt verwachten. Een indringende beleving waarbij alle 31 figuren op 'De Nachtwacht' centraal staan. Naast filmmaker is Greenaway ook filmcriticus, documentairemaker, schrijver, theatermaker en componist. Een kunstenaar met twee grote obsessies: water en licht.

Nederlandse zondvloed
Op geheel eigen wijze trekt Greenaway een parallel tussen de Nederlandse waterproblematiek en het verhaal van Genesis, de zondvloed en de Ark van Noach. "De ijskap smelt, het waterniveau stijgt, Amerikaanse wetenschappers hebben de zakenwereld gewaarschuwd niet in Nederlandse ondernemingen te investeren omdat het land, dat al ver onder de zeespiegel ligt, zal overstromen in de komende acht jaar", aldus de avant-garde kunstenaar. Dat was de inspiratiebron voor de kunstmanifestatie 'Fort Asperen Ark, A Peter Greenaway Flood Warning'.

Fort Asperen Ark - A Peter Greenaway Flood Warning

Greenaway is een meester in het combineren van techniek, geluid en beelden. Bezoekers van Fort Asperen kunnen een spannende en indrukwekkende manifestatie verwachten met de hoofdelementen licht, water en geluid. Het fort heeft al een spannende ambiance en de omgeving is prachtig. Greenaway maakt daarvan op een unieke manier gebruik. Water en licht vormen de basis van de manifestatie in Fort Asperen. In de kamers van het fort wordt de bagage van de reis tentoongesteld aan de hand van 92 koffers, elk met andere objecten. Met beeld, licht en geluid bootst Greenaway de zondvloed na. In de kelder van het fort staat het thema 'water' centraal, op de begane grond 'de komst van het water' en op de eerste verdieping de regenboog, als symbool van hoop na de zondvloed. Boven op het fort komt een boot, de Ark van Noach.

Wanneer

Vanaf 9 juni is 'Fort Asperen Ark, A Peter Greenaway Flood Warning' in Fort Asperen van 10.00 tot 18.00 uur geopend voor publiek. De kunstmanifestatie loopt t/m 24 september 2006.