Universiteit Utrecht

Persaankondiging van de Universiteit Utrecht

30 mei 2006

De Nieuwe Elite

Sterke bezetting VN/UU-debat over kenniseconomie en gelijkheidsideaal

Vrij Nederland organiseert in samenwerking met de Universiteit Utrecht een debat over de kenniseconomie en het gelijkheidsideaal: de Nieuwe Elite. Aanwezig zullen zijn Mark Rutte, Rick van der Ploeg, Ronald Plasterk, Adriaan Dorresteijn, Jaap Goudsmit, Mei Li Vos, Hans Adriaansens, Ronald van Raak en het Nieuw Elitair Elan. Het debat vindt plaats op donderdag 8 juni 2006 in de Aula van het Academiegebouw, Domplein 29 te Utrecht en begint om 20.30 uur. Entree is gratis, en het aantal plaatsen beperkt. Dit is het tweede debat in een serie VN-debatten in studentensteden.

Het debat discussieert over de ontwikkeling naar elitair denken in, onder meer, het onderwijs versus het gelijkheidsideaal van de afgelopen jaren. De afgelopen jaren is er verrassend snel consensus ontstaan over de noodzaak het egalitaire denken op tal van maatschappelijke terreinen te doorbreken.

Vooral aan de universiteiten heeft zich in korte tijd een geweldige cultuuromslag voorgedaan. Selectie van studenten was recentelijk nog taboe, terwijl nu, onder druk van toenemende internationale concurrentie, de masteropleidingen voor toptalent als paddenstoelen uit de grond schieten. Experimenten met selectie en marktwerking zijn in de kortste keren gangbaar geworden.

Wat betekent die ontwikkeling voor het gelijkheidsideaal dat kortgeleden nog vanzelfsprekend was? Moeten we vrezen voor een nieuwe tweedeling in de kenniseconomie? Ontstaat er een nieuwe elite? En zo ja: hoe ziet die eruit?

De avond bestaat uit drie delen:


- De opening waarin Jaap Goudsmit pleit voor rigoureuze maatregelen om een wetenschappelijke elite te stimuleren.


- Het tweede deel is een debat met, onder anderen Hans Adriaansens, Mei Li Vos en Ronald van Raak.


- Tot slot zal een tweegesprek plaatsvinden tussen de huidige staatssecretaris van hoger onderwijs en een eerdere: Mark Rutte en Rick van der Ploeg.

Meer informatie

Zie de site van Vrij Nederland hierover: http://www.vrijnederland.nl/vn/show/id=58933

Vertegenwoordigers van de media zijn van harte uitgenodigd dit debat bij te wonen. Graag vooraf aanmelden bij Esther van Zoen, e.l.vanzoen@uu.nl

Voorlichter Universiteit Utrecht Roy Meijer, (030) 253 3705, r.e.t.meijer@uu.nl