Educatieve waarde soaps uitgelicht

Ivrm

Dag van de Soap 2006: Nederlandse TV rijp voor eigen EastEnders

Gouda, 2 juni 2006 - De Nederlandse televisiemarkt is er rijp voor om sociaal maatschappelijke thema's in soap- en dramaseries te verwerken. Op 8 juni vindt de 'Dag van de Soap' plaats bij de Media Academie in Hilversum en staat in het teken van de haalbaarheid en wenselijkheid van maatschappelijke soapseries in Nederland. Producenten, scriptschrijvers, maatschappelijke organisaties en onderzoekers gaan met elkaar in discussie. De Dag van de Soap wordt georganiseerd door Bouman E&E Development en de Media Academie.

Soapseries bieden goede identificatiemogelijkheden. Zo slaagt de serie EastEnders er in Groot-Brittannië al jaren in om grote groepen kijkers aan zich te binden. Het onverwachte succes van de regiosoaps in Nederland laat zien dat hier ook een potentiële markt voor samenwerking ligt. Uit vele onderzoeken in binnen- en buitenland is gebleken dat deze programma's een geschikt middel zijn om sociale en maatschappelijke thema's als gezondheid en raciale tolerantie bespreekbaar te maken en zelfs gedragsverandering te stimuleren: de zogenaamde Entertainment-Education strategie. Al sinds de jaren '80 is EastEnders een begrip in Groot-Brittannië. Dit sociaal-realistische drama dat zich afspeelt in een fictieve wijk in Oost-Londen, is vanaf het begin een groot succes en haalt kijkcijfers van 16 miljoen per aflevering. Een maatschappelijke soap over gewone mensen met alledaagse problemen. Karakters die een goede afspiegeling vormen van de bevolking. EastEnders behandelt vele sociale thema's en zorgt voor herkenbaarheid en emotionele betrokkenheid door onderwerpen als drugsverslaving, abortus, AIDS, homoseksualiteit, discriminatie en huiselijk geweld.

Echt vergelijkbare sociaal maatschappelijke dramaseries kennen we in Nederland niet. Althans, niet meer. In de jaren '90 zond de VARA de serie 'Het Oude Noorden' uit: een serie over het leven van bewoners in de gelijknamige Rotterdamse wijk. Gebaseerd op EastEnders en vergelijkbaar qua bevolkingssamenstelling en sociale omgeving. Om verschillende redenen, waaronder te lage kijkcijfers, was Het Oude Noorden geen lang leven beschoren. Wat heeft 'EastEnders' dat 'Het Oude Noorden' niet had?


Noot voor de redactie,