Gemeente Vlaardingen


Kinderen verwelkomen echtgenote Joesjtsjenko
02 juni 2006

Vlaardingse kinderen met Oekraïense vlaggetjes verwelkomen presidentsvrouw Kateryna Joesjtsjenko op donderdag 8 juni om 10.00 uur bij het Vlaardingse stadhuis. Ook begroeten twee Oekraïense kinderen, die in Nederland wonen, haar op traditionele wijze met brood en zout.

Mr and Mrs Joesjtsjenko

Van de Vlaardingse Dagschool Erasmus verwelkomen 40 kinderen de presidentsvrouw en van de Christelijke Basisschool Het Anker zijn 90 kinderen aanwezig. De welkomstgroet met brood en zout is een Oekraïense traditie en symboliseert gastvrijheid en vriendschap.

Rugzakjesactie
De twee Vlaardingse basisscholen zijn betrokken bij het werk van Stichting Spoetnik, die humanitaire hulp geeft aan Oekraïne. Een succesvolle actie van Het Anker is de rugzakjesactie. De schoolkinderen krijgen een rugzakje mee naar huis, dat ze vervolgens vullen voor een leeftijdsgenootje op een Oekraïense school, meestal een weeshuis of een internaat. De rugzakjesactie is al zes keer gehouden, vaak in het najaar, zodat de Oekraïense kinderen de rugzakjes voor de feestdagen krijgen. De Vlaardingse Dagschool Erasmus heeft schoolmeubelen aan Oekraïne geschonken.

Bezoek aan Vlaardingen
Burgemeester Bruinsma en minister Van Ardenne voor Ontwikkelingssamenwerking ontvangen de presidentsvrouw donderdagmorgen 8 juni op het Vlaardingse stadhuis. Hier spreekt zij mensen van de Oekraïense gemeenschap in Nederland, evenals vertegenwoordigers van Nederlandse organisaties die banden hebben met Oekraïne. Vervolgens gaat mevrouw Joesjtsjenko naar het Vlietland Ziekenhuis en maakt zij een rondrit door Vlaardingen met bezoeken aan korenmolen Aeolus en het Visserijmuseum.

Actief met humanitaire activiteiten
De First Lady van Oekraïne is zeer actief met onder meer humanitaire activiteiten. Via haar Stichting Oekraïne 3000 ondersteunt mevrouw Joesjtsjenko liefdadigheid in Oekraïne, met speciale aandacht voor gezondheidszorg voor kinderen, daklozen en wezen en voor het integreren van gehandicapten in de samenleving. Ook besteedt mevrouw Joesjtsjenko veel aandacht aan het promoten van de cultuur van Oekraïne, zowel in Oekraïne zelf als in het buitenland.

Tentoonstelling The Queen of Flowers
De Oekraïense Anna Dakhno (1972) exposeert ter ere van het bezoek van de First Lady schilderijen in het Vlaardingse stadhuis. De doeken bevatten prachtige bloemen en de expositie heet The Queen of Flowers. Wie belangstelling heeft, kan op 6, 7 en 9 juni onder kantoortijden (van 8.00 tot 17.00 uur) terecht op het stadhuis; op donderdag 8 juni zijn de schilderijen te bekijken van 12.00 tot 17.00 uur.