Gemeente Meppel


Postbus 501
7940 AM Meppel
Stadhuis Grote Oever 26
tel. (0522) 850500

Convenant veilig ondernemen (7-6-2006)

Donderdag 8 juni tekenen Meppeler Handelsvereniging, Politie, Brandweer en Gemeente het convenant veilig ondernemen in Meppel.

Project
Het project Veilig ondernemen is gestart op initiatief van de Kamer van Koophandel en de Meppeler Handelsvereniging. Al snel werden daar ook de Gemeente, de Politie en het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) bij betrokken. Het project, dat een certificeringtraject kent, valt onder het landelijke project Keurmerk Veilig Ondernemen. De verantwoordelijkheid voor veilig ondernemen ligt niet slechts bij één organisatie. Naast de lokale overheid, hebben ook de Politie en individuele ondernemer een verantwoordelijkheid. Een duurzame ontwikkeling van veiligheid eist een nauwe samenwerking. Het convenant formaliseert de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het bevorderen van veilig ondernemen in de binnenstad van Meppel. Om te bewerkstelligen dat ondernemers veilig kunnen blijven ondernemen, het publiek veilig en prettig kan winkelen en overlast tot een minimum beperkt blijft.

Binnenstad
De binnenstad van Meppel omvat plusminus 250 winkel- en andere bedrijven. Meppel kent veel uitgaansgelegenheden: meer dan 20 cafés, 40 eetgelegenheden (o.a. restaurants, cafetariaâs & shoarmazaken), een bioscoop, een schouwburg en een discotheek. Volgens een ruwe schatting komen in de weekeinden circa 3.500 personen zich in het uitgaansgebied vermaken. Een aanzienlijk deel van deze groep komt van buiten de gemeente Meppel. Evenementen, zoals Donderdag Meppeldag (6x in de zomer), de Vogeltjesmarkt (2x per jaar) en het Concours Hippique (1 week in november) in de Markthallen trekken nog eens duizenden bezoekers naar Meppel.

Overheidsbeleid
Bij het geven van inhoud aan het begrip veiligheid ligt de regiefunctie vaak bij de gemeente. Immers de gemeente staat als bestuurslaag het dichtst bij de burger en wordt als eerste aangesproken. Echter, de aanpak van veiligheid is niet een zaak van de overheid alleen. Het vraagt om een samenhangende inspanning van overheid, maatschappelijke instanties, bedrijfsleven en burgers zelf. Veiligheid en leefbaarheid zijn speerpunten in het veiligheidsbeleid van de Gemeente Meppel. Zo ook de veiligheid in de binnenstad van Meppel.

Keurmerk
Het keurmerk is een landelijke certificeringregeling, waarbij de normen zijn vastgelegd in een handboek. Het keurmerk levert voor ondernemers, personeel, eigenaren en bewoners, maar ook voor Gemeente, Politie en Brandweer, een veilige en prettige omgeving op. De bedrijfsschade wordt verminderd en het imago van het gebied wordt verbeterd, waardoor de economische structuur en het vestigingsklimaat verbeterd worden.
De basis van een keurmerktraject, de eerste ster, richt zich voornamelijk op het organiseren en borgen van een samenwerkingsverband, het opmaken van een veiligheidsplan en een plan van aanpak. Na het behalen van de eerste ster wordt ingezet op: 2. veiligheid van de individuele winkels;
3. veiligheid van het winkelcentrum in zijn omgeving. Een verkregen certificaat is periodiek aan keuring onderhevig.

Partners
De partners van het convenant veilig ondernemen in de binnenstad van Meppel zijn

-Gemeente Meppel, vertegenwoordigd door de burgemeester, de heer Mr. Joh. C. Westmaas;

-Meppeler Handelsvereniging, vertegenwoordigd door de voorzitter, de heer C. Kuijpers;

-Regiopolitie Drenthe, vertegenwoordigd door de chef van de basiseenheid Meppel-Westerveld, de heer C. Smit;
- Brandweer Meppel, vertegenwoordigd door de commandant, de heer I. Kortleven.
Het convenant heeft een geldigheidsduur van 2 jaar en kan, na evaluatie door partijen, telkens stilzwijgend worden verlengd voor een periode van 2 jaar.