Gemeente Zwolle

Ruimte voor water en natuur in polder Sekdoorn


Datum uitgave: 07-06-2006

Waterschap Groot Salland heeft besloten om ca. 11 hectare van de polder Sekdoorn langs de Soestwetering in te richten als waterberging in combinatie met natuurontwikkeling. Samen met Landschap Overijssel en de gemeente Zwolle en in overleg met de Commissie van het landinrichtingsproject Salland-West is gewerkt aan het inrichtingsplan.Van deze ruimte geldt 1 ha als compensatie voor het woningbouwproject Wipstrikpark en de bouw van Theater De Spiegel aan de Soestwetering in Zwolle. Dit was aanleiding om de mogelijkheden voor waterberging in Sekdoorn in combinatie met natuurontwikkeling onder de loep te nemen.

Het gebied kan dienen als extra ruimte voor water in perioden van hoog water. Hiermee worden hoge waterstanden in de Soestwetering tegengegaan en de kans op wateropverlast in het buitengebied en in de stad Zwolle verkleind. De polder Sekdoorn ligt net ten zuidoosten van Zwolle langs de Soestwetering. Door integratie van de plannen en de opschaling van het project worden meerdere doelen bereikt.

Uitvoering
Om het water vanuit de Soestwetering te kunnen bergen in Sekdoorn, verlegt het waterschap de bestaande waterkering. De extra grond die nodig is voor aanleg van de nieuwe waterkering wordt gewonnen door het graven van een paaibaai voor vissen (ca 2 ha) en een moeras (ca 2 ha). Het aanwezige fietspad wordt verplaatst en komt door het plan te lopen: op de grens van nat en droog. Voor de fietsers en wandelaars houdt het onder meer in dat de lastige doorgang onder het spoor (naar Heino) wordt verbeterd. De trappen worden vervangen door een flauwe hellingbaan.

Natuurontwikkeling
De realisatie van de waterberging biedt goede mogelijkheden voor natuurontwikkeling. In de polder Sekdoorn zijn met medewerking van de Landinrichtingscommissie via Landschap Overijssel hiervoor gronden beschikbaar. De overlevingkansen en vermeerdering van de aanwezige zeldzame Kievitsbloem worden vergroot en de paaimogelijkheden voor vissen verbeterd.

Bron: afdeling communicatie

Datum van 07-06-2006 tot 20-06-2006