Gemeente Zwolle

Internationale jurydag Entente Florale komt in zicht, aandacht voor het Zwolse groen


Datum uitgave: 07-06-2006
Nadat Zwolle eind 2005 tijdens de Entente Florale is verkozen tot groenste stad van Nederland, werden direct de voorbereidingen getroffen voor deelname aan de internationale groencompetitie dit jaar. Op 5 juli komt een 12-koppige vakjury de stad toetsen aan de hand van internationaal vastgestelde criteria. De voorbereidingen voor internationale deelname aan de Entente Florale zijn in volle gang, sterker nog; een aantal zaken is inmiddels afgerond en geregeld, want woensdag 5 juli komt snel dichterbij. De route is bekend, het vervoer is geregeld en aan de Engelstalige presentatie wordt druk gewerkt. Ook is en wordt er veel gedaan om bedrijven, instellingen en bewoners te betrekken bij de happening. Daartoe was er op 18 april een brainstormsessie georganiseerd.

Bekendmaking
Om de titel 'groenste stad van Nederland' en de internationale verkiezingsstrijd onder de aandacht te brengen worden tal van extra inspanningen gedaan. Zo is er een speciale website www.groenzwolle.nl (zie link onderaan deze pagina) in het leven geroepen, maar ook worden er speciale ansichtkaarten gedrukt die vanaf eind mei/juni verkrijgbaar zijn bij het Gemeentelijke Informatiecentrum aan de Sassenstraat, de gemeentelijke balies van het Stadhuis en het Stadskantoor en enkele horecagelegenheden. Deze groene kaarten zijn te gebruiken om bijvoorbeeld naar vrienden en familie te sturen. Verder wordt er medio juni een 'groene' huisaanhuiskrant verspreid met daarin behalve de juryroute, ook prachtige groene plekjes in Zwolle en kortingsbonnen voor aankoop van groenartikelen. De diverse verenigingen die een relatie hebben met het groen worden daar eveneens in vermeld. Bovendien staan we als groenste stad in de VVV-gids vermeld en komt er medio september een speciale VVV-website waarop op ludieke wijze een nieuwe groene route wordt geïntroduceerd van Wijhe (verkozen tot groenste dorp) naar Zwolle (en v.v.).

route
Op 5 juli is er op het Stadhuis een korte presentatie over Zwolle. Vervolgens gaan burgemeester Henk Jan Meijer, wethouder Peter Pot en het projectteam samen met de jury de stad in. Te beginnen met een wandeling door de binnenstad, langs onder meer de Potgietersingel, het Ter Pelkwijk Park en het Broerenkerkplein. Daarna vervolgt het gezelschap de route per bus naar park De Wezenlanden, de particuliere tuin van Harry Pierik, via Wipstrik, Berkum en de begraafplaats Kranenburg. Na een lunch bij Theehuis Agnietenberg stapt iedereen in de peoplemover, een soort milieuvriendelijk treintje, dat de mensen via de Aa-landen, Holtenbroekerdijk, Hasselterdijk (Stadshagen) en de Klooienberglaan vervoert naar het Engelse Werk. Nadat met de bus wordt teruggereden naar het centrum, eindigt de route met een wandeling in Park Eekhout. Daarna gaat de jury in beraad en geeft de juryvoorzitter een korte eerste indruk weer. De jurydag wordt afgesloten met een etentje bij Grand Hotel Wientjes. Wie langs de route woont kan ook zijn/haar steentje bijdragen aan een goed resultaat door er voor te zorgen dat de tuin en omgeving er die dag opperbest bij liggen.

De concurrenten
Zwolle gaat de strijd aan met volgende steden uit de Europese landen: Italië (Alba), Kroatië (Opatija), Tsjechië (Pilzen), Slovenië (Sencur), Groot-Brittannië (Cardiff), Ierland (Kilkenny), Duitsland (Kiel), Oostenrijk (Lienz), Hongarije (Nagyatad), Frankrijk (Beaune) en België (Kortrijk).

De uitslag
De internationale uitslag wordt op 15 september bekend gemaakt in Bad Säckingen in Zuid-Duitsland. Wie zich na Zwolle groenste stad van Nederland mag noemen, wordt op
1 oktober in het Ecodrome bekend gemaakt.
Zie ook:
VVV Zwolle
Schoonste Gemeente van Nederland

Bron: afdeling communicatie