D66

Schriftelijke vragen van de leden Dittrich, Van der Ham en Koser Kaya (allen D66) aan de minister van Buitenlandse Zaken over het wegpesten van de Nederlandse ambassadeur uit Estland vanwege zijn homoseksualiteit
Datum 06.06.06

1. Hoe reageert u op het bericht dat de Nederlandse ambassadeur in Estland zijn post heeft moeten opgeven, omdat hij en zijn echtgenoot in Estland werden gediscrimineerd wegens hun homoseksualiteit en de huidskleur van de echtgenoot van de ambassadeur? * 2. Welke contacten zijn er met de regering in Estland over deze kwestie geweest? Hebt u zich beklaagd over de discriminatie? 3. Welke actie heeft de Nederlandse regering actie ondernomen toen in een Ests tijdschrift geschreven stond dat de benoeming van een homoseksuele ambassadeur met een zwarte partner als een Nederlandse provocatie moest worden opgevat? Hoe beoordeelt de Nederlandse regering deze situatie?
4. Hoe beoordeelt u het feit dat Estland lid is van de EU, maar dat dit soort praktijken zich daar voordoen? Welke actie onderneemt de Estse regering om homohaat en rassendiscriminatie te voorkomen? 5. Welke stappen gaat u al dan niet in Europees verband ondernemen om homodiscriminatie in de nieuwe EU-lidstaten tegen te gaan?

* Teletekst, 06.06.06

8-6-2006 09:43