De Nederlandse Bank


Concept nieuw rapportagekader verzekeraars
Nieuwsbericht
Datum 14/03/2006

Op dit moment wordt gewerkt aan de voorbereiding van de Wet Financieel Toezicht inclusief de daarbij behorende Besluiten en Toezichthouderregeling. Geplande invoeringsdatum is 1 januari 2007.

De invoering van nieuwe wetgeving is aangegrepen om het sinds 1994 bestaande rapportagekader voor verzekeraars aan te passen. Finalisering van het ontwerp van de nieuwe rapportages kan niet eerder plaatsvinden dan nadat het wetgevingstraject inclusief parlementaire behandeling is afgerond. Niettemin is in overleg met het Verbond van Verzekeraars, waarin Zorgverzekeraars Nederland ook vertegenwoordigd is, afgesproken om de komende drie maanden te benutten voor de formele consultatie van het nieuwe rapportagekader. Zo wordt getracht de sector in een vroeg stadium te informeren over over de plannen en hen zoveel mogelijk voorbereidingstijd te bieden.

Het nieuwe rapportagekader omvat zowel kwartaalrapportages (alleen bij verhoogd risico) als jaarrapportages. DNB heeft het nieuwe concept-rapportagekader, dat weliswaar nog niet geheel definitief is, voor commentaar voorgelegd aan het Verbond van Verzekeraars. Verzocht is om een reactie uiterlijk 31 augustus 2006. Daarnaast zal op 27 en 28 juni en op 29 en 30 augustus 2006 overleg met de sector over dit concept-rapportagekader worden gevoerd. Tevens organiseren DNB en het Verbond van Verzekeraars op 26 juni 2006 een voorlichtingsbijeenkomst (zie Nieuwsbericht van 17 mei 2006). Daarin zal worden ingegaan op de contouren van het nieuwe rapportagekader. Naar verwachting zal dit informatief zijn voor alle verzekeraars die tot dusverre niet direct of indirect bij het informele overleg betrokken zijn geweest.

Bedoeling is het commentaar op het concept-rapportagekader te kanaliseren via de representatieve organisaties. Als verzekeraars hierop commentaar willen leveren, kunnen zij dit tot 1 augustus 2006 aangeven bij het Verbond van Verzekeraars of Zorgverzekeraars Nederland.

De desbetreffende documenten (aanbiedingsbrief en consultatiedocument) en de concept-rapportages kunnen via onderstaande link worden gedownload.

Downloads
Links

De desbetreffende documenten (aanbiedingsbrief en consultatiedocument) en de concept-rapportages kunnen via onderstaande link worden gedownload.

Indiening staten verzekeraars