Belastingcampagne ouderenbonden groot succes

Unie kbo anbo en pcob

De belastingcampagne van de ouderenorganisaties ANBO, PCOB en Unie KBO is ook dit jaar een groot succes. De campagne wordt uitgevoerd in goede samenwerking met de Belastingdienst. Op dit moment zijn er voor het belastingjaar 2005 om en nabij de 50.000 aangiften ingevuld. Vorig jaar stond de teller op 40.000 stuks. De aangiften worden verzorgd door 1600 speciaal opgeleide vrijwilligers die namens de ouderenorganisaties door heel Nederland aan de slag gaan. Het belastingproject van de ouderenorganisaties loopt inmiddels 3 jaar.Vanwege de jaarlijks toenemende vraag naar invulhulp willen de ouderenorganisaties deze vorm van dienstverlening structureel verankeren in hun ledenservice.

De belastingservice is bestemd voor leden van de ouderenorganisaties. Ook nieuwe leden kunnen direct na hun aanmelding bij één van de ouderenorganisaties gebruik maken van de service. In de praktijk blijkt dat de Belastingdienst een aanzienlijk deel van de hulpvragers, ouder dan 65 jaar, kan doorverwijzen naar de goed geëquipeerde invullers van de ouderenorganisaties.

Kenmerkend voor de belastingservice is de vrijwillige invulhulp die veelal via huisbezoek bij de cliënt wordt geboden. De hulp is gratis en is specifiek bedoeld voor 65-plussers met een laag inkomen en hoge (ziekte)kosten. De belastinginvullers helpen ook bij het invullen van de zorg- en huurtoeslagformulieren en besteden extra aandacht aan het niet-gebruik van de aftrekpost 'buitengewone uitgaven'. Veel 65-plussers, ook zij met een laag inkomen, verzuimen namelijk om teveel betaalde belasting terug te vorderen. En daarmee worden ze in hun koopkracht aangetast. Deze totale vorm van onderbenutting bedraagt naar schatting jaarlijks tien miljoenen euro.

==========================