FNV KIEM

Overheid moet zwangerschapsverlof regelen
Net als de FNV vindt de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) nu ook dat minister De Geus (Sociale Zaken) ervoor moet zorgen dat zelfstandige onderneemsters weer een uitkering krijgen als ze niet kunnen werken door zwangerschap.

Sinds de afschaffing van de WAZ (Wet arbeidsongeschiktheid zelfstandigen) lopen zelfstandig werkende vrouwen vaak een uitkering mis. Ze kunnen zich individueel verzekeren, maar dat is duur en verzekeraars hanteren vaak een wachttijd van twee jaar voor ze uitkeren. Dit is naar het oordeel van de CGB strijdig met Europese regelgeving en het VN-Vrouwenverdrag. De FNV en het proefprocessenfonds Clara Wichmann hebben eind vorig jaar mede namens zeven leden een procedure tegen de staat aangespannen, omdat ze vinden dat Nederland zich moet houden aan internationale regelgeving en verdragen. De staat moet adequate voorzieningen treffen zodat vrouwen in hun werk geen negatieve gevolgen ondervinden van het feit dat zij zwanger kunnen worden, adviseert de CGB nu ook.

Minister de Geus had onder druk van de Eerste Kamer advies aan de CGB gevraagd, maar weigert inhoudelijk te reageren omdat de zaak onder de rechter ligt. De Geus moet gewoon het advies van de Commissie uitvoeren, vindt FNV-beleidsmedewerkster Leontine Bijleveld. We vragen de Tweede Kamer dan ook om daar bij de minister op aan te dringen. Intussen gaat de FNV door met de rechtszaak. De FNV vindt dat het zwangerschaps- en bevallingsverlof van zelfstandigen via een publieke voorziening geregeld moet worden. Bijleveld: Dat kan ook makkelijk, het vraagt een premieverhoging van 0,01 procent. Peanuts. Lees meer
---