Time : 11:01:21
Date : 08 June 2006
Sender Name: ablynx

ABLYNX VERSTERKT ZIJN MANAGEMENT TEAM MET EVA-LOTTA ALLAN ALS CHIEF BUSINESS OFFICER

GENT, België, 1 juni 2006 - Ablynx, de leider op gebied van ontdekking en ontwikkeling van Nanobodies(TM), een nieuwe klasse van therapeutische eiwitten afgeleid van antilichamen, kondigt vandaag aan dat Eva-Lotta Allan aangesteld is als Chief Business Officer (CBO).

Eva-Lotta heeft reeds meer dan 12 jaren ervaring in het gebied van business development en was voorheen werkzaam bij Vertex Pharmaceuticals Incorporated als Senior Director Business Development and Site Operations (Vertex Europe). In deze rol was zij een belangrijke sleutelfiguur bij het leiden van de onderhandelingsteams, alsook bij het identificeren, structureren, onderhandelen en sluiten van deals en business strategieën. Recent heeft ze een produktlicentie-overeenkomst afgesloten met GlaxoSmithKline ter waarde van meer dan USD400 miljoen, exclusief royalties, voor één van Vertex's ontwikkelingskandidaten. Vóór haar Vertex-periode was ze actief bij Oxford Asymmetry International plc en Oxford GlycoSciences plc in business development en marketing.

Eva-Lotta behaalde haar diploma microbiologie aan de University of Stockholm en bezit ook een Masters diploma in marketing, behaald aan The Institute for Higher Marketing Business School in Stockholm. Over haar benoeming, zegt Mevrouw Allan:
"Ik ben zeer opgetogen over Ablynx zijn unieke en kwalitatief hoogstaande technologie, alsook over de indrukwekkende samenwerkingsakkoorden die ze reeds hebben afgesloten met farmaceutische bedrijven. Het is voor mij een waar genoegen om Ablynx te vervoegen in deze belangrijke overgang naar zijn volgende ontwikkelingsstadium. Ik verwacht nog dat bijkomende strategische samenwerkingsovereenkomsten en licentie-overdrachten zullen plaatsvinden om het potentieel van Nanobody(TM)-gebaseerde geneesmiddelen waar te maken."

Nanobodies(TM) zijn een nieuwe klasse van therapeutische eiwitten die de voordelen van conventionele antilichamen combineren met specifieke eigenschappen van kleine synthetische molecules. Heden heeft Ablynx samenwerkingsakkoorden ondertekend met Novartis, Centocor (J&J), Kirin Brewery en Procter & Gamble Pharmaceuticals.

Dr Edwin Moses heet Eva-Lotta welkom in het team:
"Eva-Lotta zal door haar ervaring, haar strategisch inzicht en haar engagement bijdragen tot de ontwikkeling van Ablynx tot een leidinggevend biofarmaceutisch bedrijf. Haar benoeming versterkt het management team binnen Ablynx dat in de laatste maanden een heel internationaal karakter kreeg. In Oxford Asymmetry hebben we reeds succesvol samengewerkt en ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat ze in haar nieuwe rol als CBO een betekenisvolle waarde aan Ablynx zal toevoegen."

Dr Moses heeft sinds maart 2006 zijn functie van niet-uitvoerende Voorzitter ingeruild voor de functie van Voorzitter en Afgevaardigd Bestuurder. In 2005 vervoegde Dr Hennie Hoogenboom, een autoriteit op gebied van ontdekking van therapeutische antilichamen, Ablynx als Chief Scientific Officer (CSO). In mei 2006 werd aangekondigd dat Wim Ottevaere in augustus 2006 zijn overstap zal maken van Innogenetics naar Ablynx als eerste Chief Financial Officer (CFO).


- einde -

Over Ablynx

Ablynx is een biofarmaceutisch bedrijf dat zich richt op onderzoek en ontwikkeling van Nanobodies(TM) voor de behandeling van ernstige ziekten. Nanobodies(TM) zijn een nieuwe klasse van therapeutische eiwitten, gebaseerd op fragmenten van enkel-domein antilichamen. Ablynx ontwikkelt therapeutische Nanobodies(TM) in diverse belangrijke ziektegebieden, met inbegrip van ontsteking, trombose, oncologie en de ziekte van Alzheimer. Ablynx en zijn medewerkers hebben reeds Nanobodies(TM) geproduceerd tegen meer dan twintig verschillende therapeutische doelwitten en behaalde positieve in vivo resultaten in dierproeven in vijf therapeutische programma's. Heden zijn drie van deze programma's in een vergevorderd pre-klinisch
ontwikkelingsstadium en Ablynx verwacht dat twee hiervan de klinische fase zullen bereiken gedurende de eerste helft van 2007.

Ablynx heeft belangrijke samenwerkingsovereenkomsten met verschillende grote farmaceutische bedrijven, waaronder Novartis, Centocor (J&J), Kirin Brewery en P&G Pharma. Ablynx bouwt aan een gevarieerde en brede portfolio van therapeutische Nanobodies(TM) via samenwerkingen met externe partijen en eigen onderzoeksprogramma's.

Geneesmiddelen gebaseerd op Nanobodies(TM) vertegenwoordigen een belangrijke commerciële opportuniteit gezien ze de voordelen van conventionele antilichamen combineren met bepaalde kenmerken van kleine synthetische molecules. Ze zijn de kleinst gekende, functionele fragmenten van natuurlijke antilichamen en kunnen hierdoor op verschillende wijzen worden toegediend (via injectie, oraal, in sprays of zalf). Conventionele antilichamen daarentegen kunnen enkel via injectie worden aangewend. Dankzij hun unieke structuur kunnen ze zich beter richten op therapeutische doelen die minder toegankelijk zijn voor conventionele antilichamen. Voorbeelden hiervan zijn het actief centrum van enzymen, receptoren en moeilijk toegankelijke virale interactieplaatsen. Nanobodies(TM) worden aangemaakt in micro-organismen tegen een lage kost, wat niet haalbaar is voor conventionele antilichamen.

Ablynx heeft een dominante patentpositie op het gebied van Nanobodies(TM) en verwierf wereldwijde en exclusieve rechten op meer dan 40 families van toegekende patenten en patentaanvragen, met inbegrip van patenten die de basisstructuur, de samenstelling, de bereiding en het gebruik van Nanobodies(TM) omvatten (de 'Hamers patenten'). Deze werden in belangrijke territoria toegekend, inclusief de Verenigde Staten van Amerika, Europa en Japan. Alle producten gebaseerd op Nanobodies(TM) worden door deze patenten beschermd.

Ablynx, met hoofdzetel te Gent, België, heeft al meer dan ¤33 miljoen (ruim 40 miljoen USD) kapitaal opgehaald dankzij een internationaal investeringsconsortium bestaande uit Abingworth Management (Verenigd Koninkrijk), Alta Partners (Verenigde Staten van Amerika), Biotech Fonds Vlaanderen (België), Gilde Investment Management (Nederland), GIMV (België) en Sofinnova Partners (Frankrijk), alsook via subsidies toegekend door het IWT.

Voor verdere informatie gelieve de website te raadplegen: www.ablynx.com

Contacten:

Ablynx's media relaties:
Sue Charles, MA, MBA, CEO
Northbank Communications
t : +44 (0) 20 7886 8152
e: s.charles@northbankcommunications.com

Ablynx:
Edwin Moses, PhD, CEO
Ablynx NV
t : +32 (0)9 241 11 51
m: +44 (0)777 1954193 / +32 (0)473 39 50 68
e: edwin.moses@ablynx.com

URL: http://www.ablynx.com