Vereniging Milieudefensie

Persbericht

10 juni:

Manifestatie tegen bouwplannen in het Groene Hart

Amsterdam, 8 juni 2006 --- Milieudefensie organiseert op 10 juni in de bedreigde polder Gnephoek bij Alphen a/d Rijn in samenwerking met lokale milieu- en bewonersgroepen een manifestatie tegen de vele bouwplannen in het Groene Hart. Uit protest tegen de onnodige bouwplannen voor bedrijventerreinen, woningen en wegen wordt de beoogde 'skyline' van de nieuwbouw in de Gnephoek opgebouwd. Na de bouw is er een kort debat met lokale en provinciale politici. Tenslotte wordt de skyline demonstratief gesloopt.

De deelnemers aan de manifestatie varen met Milieudefensie per boot over de Oude Rijn naar de bedreigde polder de Gnephoek. Met deze actie in de polder doen bewoners en milieuorganisaties een dringend beroep op gemeenten en provincies om het Groene Hart te beschermen.

"Als de huidige plannen doorgaan, slibt het Groene Hart in hoog tempo dicht," stelt Willem Verhaak, campagneleider ruimte en landschap van Milieudefensie. De milieuorganisatie vindt dat het afgelopen moet zijn met de ruimteverspilling door bedrijventerreinen en de forse overschrijding van de toegestane hoeveelheid nieuwe woningen. Verhaak: "Het Groene Hart is uniek in de wereld en een noodzakelijke rustplek voor veel mensen. We kunnen niet toestaan dat bouwgrage gemeenten de toekomst van dit mooie gebied onomkeerbaar wijzigen. Het wordt tijd dat de provincies of desnoods het rijk ingrijpen."


---

Wat: Debat over bouwplannen in het Groene Hart Wie: Milieudefensie, lokale milieugroepen en bewonersorganisaties Hans Démoed (CDA-statenlid Zuid-Holland), Tim Rombouts (GroenLinks-gemeenteraadslid Alphen a/d Rijn), Ron Gast (voorzitter Stichting Groene Hart) en Willem Verhaak (Milieudefensie) Tijd: Zaterdag 10 juni 2006 10.30 -13.30 uur Waar: Alphen, Polder Gnephoek, Biologische Zuivelboerderij Landlust, Gnephoek 44. De boot vertrekt om 9.30 uur van de Swaenswijkbrug in Alphen aan den Rijn.


---

De manifestatie in de Gnephoek is de laatste in een reeks voorjaarsacties voor de campagne 'Bescherm het Groene Hart'. Zo plaatste Milieudefensie samen met lokale milieu- en bewonersorganisaties protestborden op ruim twintig plekken in het Groene Hart waar de open ruimte door bebouwing wordt bedreigd. Tot eind juli worden in het Groene Hart en de Randstad handtekeningen verzameld voor de bescherming van het Groene Hart; in een maand zijn er al twintigduizend opgehaald. Na de zomer worden de handtekeningen aangeboden aan minister Veerman, in het kabinet verantwoordelijk voor het Groene Hart. Ook andere activiteiten staan dit najaar gepland.