Tweede Kamer der Staten Generaal

Den Haag, 8 juni 2006 / CA

RAAD VAN ECONOMISCH ADVISEURS (REA) BRENGT ADVIES UIT AAN TWEEDE KAMER OVER VOORJAARSNOTA

De Raad van Economisch Adviseurs (REA) heeft op donderdag 8 juni 2006 het advies ?Voorjaarsnota 2006: De verleiding van een opgaande conjunctuur? aangeboden aan de Tweede Kamer.

De Voorjaarsnota geeft de stand van zaken weer met betrekking tot de uitvoering van de rijksbegroting voor het jaar 2006. De REA adviseert om een begrotingsbeleid te ontwikkelen dat een stabiliserende invloed uitoefent op de conjunctuur. De ontwikkelingen rondom het Fonds Economische Structuurversterking (FES) zijn illustratief voor hoe het in een opgaande conjunctuur niet moet. Het koppelen van overheidsinvesteringen aan wisselvallige aardgasinkomsten is een onverstandig beleidsprincipe. Het FES dient ofwel opgeheven te worden dan wel te worden hervormd tot spaar- en beleggingsfonds naar Noors voorbeeld.

De REA bestaat uit de volgende leden:
? Prof. dr. W.H. Buiter (voorzitter REA; London School of Economics and Political Science, Chair in European Political Economy in the European Institute; Universiteit van Amsterdam, hoogleraar aan de Faculteit der Economische Wetenschappen en Econometrie);
? Prof. dr. S.C.W. Eijffinger (Universiteit van Tilburg, hoogleraar aan de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen);
? Prof. dr. C.G. Koedijk (Erasmus Universiteit Rotterdam, hoogleraar aan de Faculteit der Bedrijfskunde);
? Prof. dr. J. Hartog (Universiteit van Amsterdam, hoogleraar aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde);
? Prof. dr. A. van Witteloostuijn (Rijksuniversiteit Groningen, hoogleraar aan de Faculteit der Economische Wetenschappen); ? Dr. H.P. van Dalen (secretaris REA, Erasmus Universiteit Rotterdam, instituut Sociaal Economisch Onderzoek Rotterdam, SEOR)