Gemeente Bernheze


Inderdaad! Gewoon 30

bernhezer 23 posters.jpg

In mei 2002 is het startschot gegeven voor het project Samen werken aan veiligheid. In de gemeente zijn diverse maatregelen uitgevoerd om de verkeersveiligheid te vergroten. Verkeersveiligheid is echter niet alleen een kwestie van maatregelen, zoals drempels aanbrengen. Het gaat uiteindelijk om hoe de weggebruiker zich gedraagt. In dat verband gaat de gemeente zich nu richten op zogenoemde mensgerichte maatregelen. Informatie en educatie over verkeersveiligheid is daarbij erg belangrijk.

Proefproject
De J.F. Kennedystraat is een belangrijke invalsweg vanuit het buitengebied. De straat is daarom benoemd als erftoegangsweg. De weg is daarop heringericht en de maximum snelheid is verlaagd van 50 naar 30 kilometer per uur. Ondanks de maatregelen die de gemeente heeft getroffen, zijn er klachten van bewoners gekomen. Omwonenden klagen over hardrijders en over trillingen veroorzaakt door bussen en vrachtwagens die hard over drempels rijden.
De gemeente wil graag wat aan dit probleem doen. We zijn een proefproject gestart om te bezien of met andere maatregelen, meer gericht op de gebruikers van de weg, een grotere verkeersveiligheid bereikt kan worden.

Mogelijke maatregelen
Met een aantal maatregelen willen we een drietal doelen bereiken. Om te beginnen dat de weggebruikers zich beter aan de snelheid houden. Daarnaast dat het (overigens lage) ongevallenniveau in ieder geval niet toeneemt en tot slot dat het aantal klachten van de bewoners afneemt. De maatregelen richten zich op de verschillende gebruikers van de weg. Zo gaan we in overleg met de busmaatschappij. De buschauffeurs worden aangesproken over de maximum snelheid in de J.F. Kennedystraat. Ook bij de bushaltes zelf zal op de maximum snelheid van 30 km per uur gewezen worden.
Op de basisschool in de buurt houden we een verkeersveiligheidcampagne en zal educatie over verkeersveiligheid plaatsvinden. Dit moet vervolgens weer een uitstraling hebben naar de ouders van deze kinderen.
Voor en door de buurt organiseren we een informatie/feestdag. Hierbij zal met name ook de beleving van hard rijden en remmen benaderd worden.
In overleg met de politie zullen snelheidscontroles plaatsvinden. Daarnaast gaan we als gemeente ook regelmatig snelheidsmetingen uitvoeren.
Naast de borden die er al staan gaan we zelf een aantal herhalingsborden in de J.F. Kennedystraat plaatsen.

Opening snelheidsdisplay
De J.F. Kennedystraat is een aantal jaren geleden heringericht en de maximum snelheid is verlaagd van 50 naar 30 kilometer per uur, maar niet iedereen weet dit en houdt zich daaraan. Daarom gaan we een snelheidsdisplay plaatsen in samenwerking met 3VO, zodat u weet hoe hard u en uw andere weggebruikers daadwerkelijk rijden! Wethouder Van de Ven opent op zaterdag 17 juni 2006, 14.00 uur het display op de J.F. Kennedystraat. U bent van harte welkom bij de opening. Tijdens de opening kunt u meedoen met een prijsvraag: hoe hard rijdt men gemiddeld op de J.F. Kennedystraat? U kunt uw antwoord invullen op een antwoordkaart, die uitgereikt wordt tijdens de opening. U dient deze meteen in de daarvoor bestemde bus te deponeren. Degene met het goede antwoord ontvangt een 'belevenis' cadeaubon.

feed