Provincie Limburg

Positief beeld grootschalige milieucontrole Limburg Resultaat milieuhandhavingsactie bekend

Vorige week donderdag en vrijdag hebben meer dan 100 Limburgse handhavers (30 overheden) onaangekondigde milieucontroles in heel Limburg uitgevoerd. Hierbij lag met name de nadruk op de handhaving in het buitengebied en de controle op de verwijdering van elektronica-afval (wit- en bruingoed, computers ed.). In totaal zijn 237 controles uitgevoerd, waarvan 105 controle-activiteiten in het buitengebied en 132 controles bij bedrijven. De geconstateerde overtredingen zijn vooral de gebruikelijke zaken die ook tijdens reguliere acties worden aangetroffen.

Tijdens de Limburgse actie zijn er geen uitzonderlijke zaken aangetroffen. Er zijn 237 controles uitgevoerd die zich richtten op alle aspecten (kleursporen) van het milieubeleid: natuur en landschap (groen), bedrijven (grijs), ruimtelijke ordening (rood) en water (blauw). De 237 controles hebben geleid tot 130 constateringen waarvan in eerste instantie 19 strafrechtelijk en 111 bestuurlijk zijn opgepakt. In een aantal gevallen vindt nog nader onderzoek plaats. Tijdens de actie zijn met betrekkingen tot de controle op de verwijdering van elektronica-afval, 39 inzamelbedrijven onaangekondigd gecontroleerd. Bij de detaillisten van elektronica-afval ontbreekt nog al eens een goede registratie van de afgifte van het afval. In totaal zijn 13 overtredingen vastgesteld, waarvan een aantal constateringen zijn overgedragen aan andere bevoegde handhavingpartners in de verwijderingsketen. Zo is informatie over mogelijke illegale handel met elektronica-afval aan de VROM-inspectie verstrekt, waarop vervolgcontroles zijn aangezet. In het buitengebied zijn gebruikelijke constateringen gedaan, zoals het dumpen van afval, het illegaal vellen van bomen, het lozen van verontreinigd afvalwater, het strijdig gebruik van gronden en het illegaal bouwen. 11 processen-verbaal zijn opgemaakt voor illegaal vissen.

In de provincie Limburg gingen vanaf donderdag 1 juni 06.00 uur tot en met vrijdag 2 juni 18.00 uur meer dan 100 handhavers gezamenlijk op pad om diverse geselecteerde controles uit te voeren. Medewerkers van onder andere gemeenten, politie, waterschappen, AID, Rijkswaterstaat, VROM-inspectie en Provincie waren actief tijdens deze grootscheepse actie. Doel van de actie was om naast het controleren van het naleefgedrag, te kijken hoe de samenwerking bij ketentoezicht (elektronica-afval) kan worden gestimuleerd.

Reeds in 2000 nam de Provincie Limburg als eerste provincie het initiatief voor het uitvoeren van diverse onaangekondigde gezamenlijke milieucontroles gedurende een tweedaagse periode. Dit jaar werd de actie voor de tweede keer in alle provincies tegelijkertijd uitgevoerd en gecoördineerd.

8-6-2006 11:31