Erasmus universiteit rotterdam

CFO Survey: Wereldwijde Enquête onder Financieel Directeuren

Europese cfo's zeer positief gestemd: hoge olieprijzen maken weinig indruk - loonkosten grootste zorg: arbeidsmigratie naar buitenland zet door.

Rotterdam, 8 juni 2006 - Het optimisme onder financieel directeuren over de economische verwachtingen in Europese landen heeft het hoogste niveau sinds een jaar bereikt. 40% van de CFO's is optimitischer over de economie dan vorig kwartaal. De CFO's verwachten dat de komende 12 maanden de bedrijfswinsten met 13% zullen stijgen en zijn voornemens 5% meer te investeren. De belangrijkste zorgen voor Europese CFO's vormen de kosten van arbeid en toenemende buitenlandse concurrentie.

Deze resultaten zijn enkele van de bevindingen van de meeste recent CFO Business Outlook Survey door RSM Erasmus University, Duke University (Verenigde Staten) en het tijdschrift CFO Europe. Het onderzoek is afgesloten op 1 juni 2006 en is gebaseerd op reacties van 980 CFO's, inclusief 181 Europese, 584 Amerikaanse en 215 Aziatische respondenten. De volledige resultaten zijn gepubliceerd op www.cfosurveyeurope.org.

Het optimisme onder financieel directeuren over de economische verwachtingen in Europese landen heeft het hoogste niveau sinds een jaar bereikt. 40% van de CFO's is optimitischer over de economie van hun land dan vorig kwartaal. 'Het is zeer veelbelovend dat de financieel directeuren in de belangrijkste Europese economiën goede vooruitzichten zien'zegt professor Kees Koedijk, hoogleraar Financieel Management aan RSM Erasmus University. 'Dit kan een signaal zijn van een blijvend herstel in Europa na enkele jaren van matige groei.'

Europese CFO's maken zich nauwelijks zorgen over de hoge olieprijzen. Pas wanneer de prijs van een vat ruwe olie stijgt boven 85 dollar, worden negatieve consequenties op de bedrijfsresultaten verwacht. De grootste zorg voor financieel directeuren zijn eventueel stijgende loonkosten. Een gevolg hiervan is het voornemen om het aantal binnenlandse medewerkers met 1% te laten dalen gedurende de komende 12 maanden. Dit in tegenstelling tot het aantal buitenlandse medewerkers dat het komende jaar met nog eens 3% zal gaan stijgen.

Voor nadere informatie over de RSM Erasmus University of over dit persbericht kunt u contact opnemen met Marianne Schouten, Media & Public Relations Manager voor de RSM Erasmus Universiteit, op +31 10 408 2877 of per e-mail op mschouten@rsm.nl.

Over de RSM Erasmus University: Als een van 's werelds top business schools is de RSM Erasmus University in Rotterdam een centrum van uitmuntendheid en innovatie op het gebied van managementopleiding en -research. Onze permanente vorming in de grondslagen van de bedrijfsvoering op basis van de nieuwste wereldwijde kennis en de beste methoden biedt een breed pakket promotieopleidingen en onderwijsprogramma's op BaMa en executive niveau, die mensen in staat stellen te slagen temidden van de complexiteiten van het moderne internationale bedrijfsleven en daarin de leiders van morgen te worden. www.rsm.nl