Rijksdienst voor de Monumentenzorg

07-06-2006
Start nieuwbouw voor RDMZ en ROB

Vandaag heeft staatssecretaris Medy van der Laan (OCW) de eerste bouwhandeling verricht voor de nieuwbouw van de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM). De RACM ontstaat dit najaar uit de fusie van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg (RDMZ) en de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek (ROB).

Het gebouw zal ook onderdak bieden aan het cultureel expositiecentrum Kunst aan de Eem (KADE) op het Meursingterrein in Amersfoort. De opening is in 2008 gepland.

Het ontwerp is van de hand van architect Juan Navarro Baldeweg uit Madrid. In Nederland werkt Navarro Baldeweg samen met co-architect Wim Woensdregt van A+D+P Architecten uit Amsterdam. Onder voorzitterschap van de toenmalige rijksbouwmeester Jo Coenen is in 2001 in een internationale architectenselectie Navarro Baldeweg als architect voor dit project gekozen.

Een van de belangrijkste uitgangspunten voor het ontwerp is de vormgeving en situering van het gebouw in relatie tot de locatie aan de rand van de historische binnenstad. Met een vijver voor het gebouw, een luifel en een achteroverhellende glazen gevel die verspringt, heeft de architect ervoor gekozen de relatie op een natuurlijke manier tot stand te brengen.
Een ander opvallend punt aan het ontwerp is het gebruik van Hollandse bouwmaterialen, zoals pannen van baksteen, veel glas en stucwerk (binnen). Onder het gebouw komt een parkeergarage waar de medewerkers hun fiets en/of auto kwijt kunnen.
In het gebouw zijn meerdere functies ondergebracht die voor levendigheid in het gebied zorgen: auditorium, laboratorium, bibliotheek van RACM, tentoonstellingsruimte van KADE en een museumcafé. De laatste twee functies zijn publiek toegankelijk.