College voor zorgverzekeringen


Vermijdbare ziekenhuisopnames door bijwerkingen van geneesmiddelen Publicatiedatum: 08-06-2006
Publicatienummer: 06/07

Elk jaar belanden in Nederland naar schatting 12.000 mensen in het ziekenhuis door vermijdbare bijwerkingen van geneesmiddelen. Dat bijwerkingen van geneesmiddelen leiden tot ziekenhuisopnames was al langer bekend, maar het Erasmus MC heeft nu in opdracht van het College voor zorgverzekeringen (CVZ) voor het eerst een grootschalig onderzoek gedaan naar de Nederlandse situatie.

Uit het onderzoek blijkt dat in 2003 tenminste 36.000 mensen in het ziekenhuis zijn opgenomen als gevolg van bijwerkingen van geneesmiddelen. Volgens de onderzoekers was ongeveer een derde hiervan vermijdbaar. Dit betekent dat er elke week minstens 230 mensen onnodig in het ziekenhuis belanden. Bij de vermijdbare bijwerkingen van geneesmiddelen gaat het vooral om antistollingsmiddelen die leiden tot bloedingen, en hart- en vaatmiddelen die een te lage hartslag en bloeddruk veroorzaken.

De vermijdbare opnames hadden met name voorkomen kunnen worden door een betere communicatie tussen zorgverleners onderling en tussen de zorgverlener en de patiënt. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om twee artsen die - zonder het van elkaar te weten hetzelfde middel voorschrijven of om patiënten die een middel verkeerd gebruiken door onvoldoende voorlichting. Ook komt het voor dat een patiënt een pijnstiller krijgt die maagklachten kan veroorzaken en de arts niet de benodigde maagbeschermer heeft voorgeschreven. Een ander voorbeeld is een zorgverlener die een patiënt met een verhoogd risico op bijwerkingen onvoldoende controleert tijdens het medicijngebruik. Patiënten met een verhoogd risico op bijwerkingen zijn met name ouderen.

Om het aantal ziekenhuisopnames door bijwerkingen van geneesmiddelen terug te dringen denken de onderzoekers aan één landelijk patiëntendossier voor een betere communicatie tussen met name huisartsen, apothekers en ziekenhuizen.Het CVZ concludeert op basis van het onderzoek dat ziekenhuisopname als gevolg van bijwerkingen van geneesmiddelen een reëel probleem is. Het roept daarom de betrokkenen, zoals artsen, (ziekenhuis)apothekers, patiëntenverenigingen en VWS, op om dit probleem gezamenlijk op te pakken. Dit leidt dan tot zowel een betere en veiliger zorg voor patiënten als een kostenbesparing.

De afdeling Epidemiologie & Biostatistiek en de afdeling Medische Informatica van het Erasmus MC te Rotterdam hebben voor het onderzoek Ziekenhuisopnames door bijwerkingen van geneesmiddelen gebruik gemaakt van een database met de elektronische medische patiëntendossiers van huisartsen en de ontslagbrief van het ziekenhuis. Download dit document RAPPORT GENEESMIDDEL GERELATEERDE ZIEKENHUISOPNAMES
(PDF DOCUMENT - 662 KB)
Contact:
W. van Dijk - Afdeling Communicatie & Informatie (020) 797 8229, wdijk@cvz.nl