Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Hoogezand-Sappemeer financieel goed gezond (6 juni 2006)

Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Hoogezand-Sappemeer heeft de (financiële) balans opgemaakt, in de vorm van het jaarverslag/de jaarrekening 2005 en de eerste collegerapportage/bijstelling van de begroting 2006. Een indicatie van het financiële meerjarenbeeld voor 2007 en volgende jaren maakt deel uit van het laatstgenoemde document. In de raadsvergadering van 4 juli aanstaande komt dit actuele overzicht van de financiën van de gemeente aan de orde.

Jaarverslag/Jaarrekening 2005

In het jaarverslag/de jaarrekening 2005 legt het college verantwoording af aan de raad over het in 2005 gevoerde beleid en het geld dat hiervoor is besteed. Uit de jaarrekening blijkt een positief saldo van 1.015.000. Belangrijkste oorzaak hiervan is een hogere algemene uitkering van her rijk uit het gemeentefonds. Het positieve saldo zal in de komende jaren worden besteed aan diverse activiteiten en ontwikkelingen die voortvloeien uit het coalitieprogramma voor de nieuwe raadsperiode. De uitwerking hiervan is nog niet aferond. De externe accountant heeft opnieuw een goedkeurende verklaring afgegeven bij de jaarrekening. De accountantscontrole is met ingang van 2004 verzwaard. Behalve op getrouwheid vindt er ook een controle op rechtmatigheid plaats. Rechtmatig handelen is vanzelfsprekend. Het op formele wijze aantonen dat alle uitgaven en ontvangsten passen binnen landelijke en lokale regelgeving gaat veel verder. Hoogezand-Sappemeer is één van de weinige gemeenten die dit al twee jaar achter elkaar is gelukt.

Eerste collegerapportage 2006/bijstelling van de begroting 2006

In de collegerapportage rapporteert het college aan de raad over de voortgang van het beleid zoals beschreven in de (programma)begroting. Daarnaast wordt de begroting 2006 bijgesteld. Uit de bijstelling blijkt dat zich ten opzichte van de oorspronkelijke begroting 2006 een voordeel voordoet van 147.000. Dit is het saldo van enkele voor- en nadelen ten opzichte van de begroting 2006 zoals in november vorig jaar vastgesteld door de gemeenteraad. Dit voordelige saldo houdt onder andere verband met een hogere uitkering uit het gemeentefonds, per saldo hogere kosten van bijstand, prijsstijgingen en iets lagere salariskosten dan geraamd. In de oorspronkelijke begroting 2006 was al een overschot van 684.000 geraamd. Samen met het resultaat van de eerste bijstelling wordt voor 2006 een positief saldo verwacht van 832.000. Ook dit bedrag zal worden betrokken bij de uitwerking van het coalitieakkoord voor de nieuwe raadsperiode.

Meerjarenraming

Omdat er dit jaar verkiezingen zijn geweest zullen de algemene beschouwingen niet bij de voorjaarsnota worden gehouden, maar bij de vaststelling van de begroting 2007 in november a.s. Dan zal ook het coalitieakkoord zijn uitgewerkt in een concreet beleidsplan voor de komende raadsperiode. Op basis van de nu bekende gegevens verwacht het college voor de jaren 2007 tot en met 2010 positieve saldi van ruim 5 ton in 2007, ruim zes ton in 2008 en 2009 en ruim zeven ton in 2010. De belastingen en tarieven stijgen in die jaren met een inflatiepercentage.