FNV Bouw


Ondanks verwarring klopt 40 procent loonstroken in bouw

Regio Zuidwest van FNV Bouw noemt het ' een uitstekende prestatie' dat tijdens een grote looncontrole 40 procent van de loonstroken in orde bleek. "SCAB, Logica-CMG en veel kleine loonverwerkende bureaus springen er positief uit.", zegt regiobestuurder Hans Crombeen van FNV Bouw. "Op de kleine bureaus zitten kennelijk nog mensen die handmatig berekeningen kunnen maken." Dat er met 60 procent van de loonstroken iets mis was, viel min of meer te verwachten door het grote aantal wijzigingen in premies en in de bouw-CAO: "Het ging vaak om misverstanden over WW- en pensioenpremies. Het lastigst was de invoering van het Tijdspaarfonds als vervanger van de vakantiebon. Daarom telt 2006 in de bouw 260 loondagen; in 2005 waren dat er 230. Zoiets is wennen", aldus Crombeen. Tegelijk bleek dat 10 procent van de bedrijven de eerste week van januari niet doorbetaalde. Door de overgang van vakantiebon naar Tijdspaarfonds moet dat alsnog.

In totaal controleerde FNV Bouw in Zuid-Holland, Zeeland en West-Brabant zo'n 600 loonstroken. Voor de helft daarvan gaven vrijwilligers en medewerkers van FNV Bouw in 74 bouwketen persoonlijk toelichting. De mensen kregen daar de controleberekening uitgereikt, met een toelichting op alle veranderingen. En natuurlijk met de conclusie van de bond. Leden bepalen zelf of ze hierover met hun werkgever in gesprek gaan. In de andere helft van de gevallen stuurde FNV Bouw de gecontroleerde loonstroken naar de leden thuis.

Zeeuwen en Brabanders zijn opmerkelijk spaarzamer dan Rijnmonders en Alblasserwaarders. In het Tijdspaarfonds kan gekozen worden tussen een hoge storting en een lager loon aan de ene kant, of een lagere storting en een hoger loon aan de andere kant. Zeeuwen en Brabanders hebben massaal gekozen voor een hoger spaarbedrag in het Tijdspaarfonds, terwijl dat bij de Rijnmonders en Alblasserwaarders andersom was.

Cijfers met betrekking tot Rijnmond
In de regio Rijnmond zijn 26 keten bezocht en 121 berekeningen en conclusies overhandigd. Daarnaast werden 166 individueel binnengekomen verzoeken van leden berekend en geïnformeerd.

Cijfers met betrekking tot de Alblasserwaard In de regio Alblasserwaard zijn 6 keten bezocht en 30 berekeningen en conclusies overhandigd. Daarnaast werden 40 individueel binnengekomen verzoeken van leden berekend en geïnformeerd.

Cijfers met betrekking tot de regio West-Brabant In deze regio zijn 30 bouwketen bezocht en 95 berekeningen en conclusies overhandigd. Daarnaast werden 48 individueel binnengekomen verzoeken van leden berekend en geïnformeerd.

Cijfers met betrekking tot de regio Zeeland In deze regio zijn 12 bouwketen bezocht, alwaar 45 berekeningen en conclusies zijn overhandigd. Daarnaast werden 51 berekeningen naar de huisadressen van leden gestuurd.