Gemeente Rotterdam

Nr. 115
8 juni 2006

Eerste resultaat van 100-dagenprogramma College

Rotterdam opent eerste tankstation met volwaardige biobrandstof

Wethouder Roelf de Boer (Economie, Haven en Milieu) heeft donderdag in Rotterdam samen met staatssecretaris Van Geel (Milieu) het eerste tankstation in Nederland geopend waar volwaardige biobrandstof (E85) kan worden getankt. Met steun van de gemeente Rotterdam heeft oliemaatschappij Argos Oil de brandstof op de markt gebracht. E85 is een biobrandstof bestaande uit bio-ethanol, dat wordt gewonnen uit natuurlijke gewassen zoals graan en suikers. Het tankstation is aan de Colosseumweg 470 in Rotterdam-Zuid.

De gemeente Rotterdam neemt deel aan het internationale BEST-project (Bioethanol for Sustainable Transport), dat het gebruik van bio-ethanol stimuleert. De gemeente heeft achttien flexi fuel auto's aangeschaft die op deze brandstof rijden. Vóór 2010 wil de gemeente de vloot uitbreiden naar duizend auto's, die bij diverse pompen in de regio kunnen tanken. Vanuit het budget voor verbetering van de luchtkwaliteit betaalt Rotterdam voorlopig ook de meerprijs per liter E85 bij, om de brandstof tegen marktprijs te kunnen verkopen. Wethouder De Boer heeft staatssecretaris Van Geel (milieu) wel opgeroepen de invoering van bio-ethanol te stimuleren, door de accijns op E85 te verlagen en bpm-belasting op de aanschaf van een milieuvriendelijke flexi fuel auto te verlagen. ,,Rotterdam vindt deze ontwikkeling heel belangrijk'', aldus wethouder De Boer. ,,Daarom beginnen we gewoon, om het aan te jagen en te ondersteunen. Maar we kunnen dat niet alleen financieren. Voor de kosten van zowel de auto's als de brandstof moet het Rijk structurele maatregelen treffen.''

Resultaat in 100 dagen-programma
De opening van de E85-pomp is een van de eerste resultaten in het 100-dagenprogramma dat het College van B&W na het aantreden heeft uitgebracht. Het College heeft daarin 37 concrete acties aangekondigd. Deze acties worden voorafgaande aan het verschijnen van het collegeprogramma in september uitgevoerd. De gemeente ziet Rotterdamse ondernemers als belangrijke partner, en gaf in het 100-dagenprogramma daarom de opening van de pomp prioriteit.

De gemeente Rotterdam gelooft dat de introductie van E85 de overgang naar duurzaam energiegebruik zal versnellen. Rotterdam wil uitgroeien tot dé energiehaven van West-Europa. In Rotterdam is een bio-ethanol fabriek in oprichting. Dit bedrijf gaat in samenwerking met een internationaal consortium een technologie toepassen, waarmee bio-ethanol volgens een milieuvriendelijker proces tegen lagere kosten kan worden geproduceerd.

noot voor de redactie/