Ingezonden persbericht


(8 juni 2006 - Bericht van Actiegroep Polderwind)

P E R S B E R I C H T

Verslag van actie bij de Mexicaanse ambassade

Den Haag, 8 juni 2006 -
Vanochtend vroegen zo'n vijftien activisten aandacht voor de mensenrechtensituatie in Mexico bij de ambassade aan het Nassauplein 18 in Den Haag. 'Subcomadante Marcos' was present om het ambassadepersoneel toe te spreken en hen bij te praten over de huidige schendingen van mensenrechten in Mexico. De ambassadeur had geen tijd om de actievoerders te woord te staan, maar liet via zijn secretaresse weten daartoe op een later moment wel bereid te zijn.

'Subcomadante Marcos' eiste vrijlating van de gevangen in onder andere Atenco, waar tientallen bewoners zich verzetten tegen de aanleg van een vliegveld op hun leefgrond. Vanwege de plannen voor het vliegveld worden ze verjaagd van hun geboortegrond. In Texcoco worden bloemenverkopers van de straat geslagen omdat er een Wal-mart moet komen.
Concurrentie van straatverkopers wordt niet gewaardeerd en de politie wordt ingezet om de straathandel uit te roeien. Daarnaast worden de Zapatistas die in Chiapas hun autonome zones beheren als criminele organisatie bestempeld omdat ze zich solidair verklaren met de onderdrukten in onder andere Atenco en Texcoco.

Actiegroep Polderwind heeft met de actie aandacht willen vragen voor de huidige situatie en duidelijk willen maken dat de huidige repressie een halt toe geroepen moet worden. Vrijlating voor de gevangenen was het motto. De ambassadeur had echter geen tijd om de actievoerders te woord te staan. Zijn secretaresse heeft echter beloofd om telefonisch een afspraak te maken zodat de actievoerders alsnog de ambassadeur te woord kunnen staan.

De actievoerders hadden een groot spandoek bij zich en flyers om mensen in te lichten. Subcomandante Marcos verklaarde na afloop: ,,Het was een geslaagde actie hier in Den Haag. Met flyers en bloemen hebben we mensen op de hoogte gesteld over de situatie. We hebben begrepen dat de ambassadeur ons serieus neemt. Zo niet, dan komen we zeker terug!''

-------

Noten voor de pers

Foto's van de actie zijn verkrijgbaar bij het ANP, maar ook later op de middag via http://www.indymedia.nl

Of mail naar polderwind@deds.nl Infonummer: 06-30266039

(einde persbericht)

-- Bericht verzonden door
Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling
voor Actiegroep Polderwind