Dienstenbond CNV

CNV vraagt KeukenConcurrent om opheldering
08-06-2006

CNV Dienstenbond heeft KeukenConcurrent om opheldering gevraagd over de niet-naleving van de CAO en het in strijd handelen met de wet. Leden van CNV Dienstenbond melden dat KeukenConcurrent op verschillende punten de CAO niet naleeft. Daarnaast zouden verschillende vestigingen van KeukenConcurrent in strijd met de wet regelmatig een nacht open zijn en zouden werknemers onder druk worden gezet om te werken.

Ondanks verschillende gesprekken en correspondentie die zijn gevoerd tussen KeukenConcurrent en CNV Dienstenbond neemt KeukenConcurrent het nog steeds niet zo nauw met wet- en regelgeving. Begin januari heeft CNV Dienstenbond Keuken-Concurrent er voor het eerst op gewezen dat zij meldingen binnen kreeg dat KeukenConcurrent zich niet zou houden aan CAO Wonen en wetgeving. Daarop heeft een gesprek plaatsgevonden waarin Keukenconcurrent ontkend heeft zich niet aan wet en CAO te houden. Inmiddels hadden ze toen al wel een aantal arbeidsvoorwaarden aangepast aan het niveau van de CAO (vakantiedagen van 23 naar 25 en ziekengeld van 70% naar 100%). Verder zou KeukenConcurrent naar haar mening de wet- en regelgeving volledig nakomen.

Nieuwe brief
In een brief van 18 mei jongstleden heeft CNV Dienstenbond opnieuw een aantal klachten van leden aan de orde gesteld (zie bijlage). Het gaat hierbij om:

* Werken op zondag, koopavond en feestdagen;
* Toeslagen;

* De lengte van de werkweek;

* Indeling in loongebouw en;

* Opleidingskosten;

* De nachtopenstellingen zonder vergunning.

KeukenConcurrent heeft aangegeven daar op korte termijn schriftelijk op te zullen reageren. Tot op heden hebben we nog geen reactie gehad.

Open in strijd met Winkeltijdenwet
Vorige week vernamen wij dat KeukenConcurrent van plan was opnieuw een vestiging een nacht open te houden. Het ging om de vestiging in Leiderdorp. CNV Dienstenbond heeft contact opgenomen met de gemeente Leiderdorp om na te gaan of KeukenConcurrent een ontheffing of vrijstelling van de Winkeltijdenwet had gekregen. Dit bleek niet het geval. Hierop heeft CNV Dienstenbond contact opgenomen met KeukenConcurrent en aangegeven dat zijn met de nachtopenstelling de Winkeltijdenwet overtreedt. KeukenConcurrent wilde hierop niet reageren en er werd aangegeven dat dit maar schriftelijk bij de directie aan de orde zou moeten worden gesteld. Uiteindelijk blijkt Keukenconcurrent Leiderdorp die nacht onder druk van CNV Dienstenbond, gemeente en politie toch haar deuren gesloten te hebben gehouden.

Los van het feit dat CNV Dienstenbond van mening is dat KeukenConcurrent zich aan de wet dient te houden, stelt zij dit aan de orde omdat zijn meldingen van leden krijgt dat zij onder druk worden gezet om die nachten te werken. Daarnaast lijkt het erop dat KeukenConcurrent regelmatig een vestiging s nachts open doet zonder dat zij daarvoor een ontheffing of vergunning heeft aangevraagd. Daarmee doet zij andere keukenketens ook nog eens oneerlijke concurrentie aan. CNV Dienstenbond blijft er dan ook op toezien dat KeukenConcurrent zich aan de CAO en wet gaat houden. Wij houden u natuurlijk op de hoogte.

Mocht u naar aanleiding van het voorgaande vragen en/of opmerkingen hebben, dan kunt u contact met mij opnemen (tel: 023-5651052 of e-mail: j.warnaar@cnvdibo.nl ).